Πώς ο εμμηνορροϊκος κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, νέα έρευνα

Πώς ο εμμηνορροϊκος κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, νέα έρευνα

Πώς ο εμμηνορροϊκος κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, νέα έρευνα

Η έρευνα αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυμαινόμενων ορμονών των ωοθηκών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και των δομικών προσαρμογών στον εγκέφαλο των γυναικών, ιδιαίτερα σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία.

Χρησιμοποιώντας μια σχολαστική προσέγγιση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 7 μαγνητική τομογραφία Tesla και δειγματοληψία αίματος σε έξι σημεία εμμηνορροϊκού κύκλου για να παρατηρήσουν πώς η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη επηρέασαν τον έσω κροταφικό λοβό και τις περιοχές του ιππόκαμπου, κεντρικές περιοχές για επεισοδιακή μνήμη και χωρική γνώση.

Διαπιστώνοντας ότι τέτοιες περιοχές του εγκεφάλου αναδιαμορφώνονται σε συγχρονισμό με ορμονικές ταλαντώσεις, ανοίγει μια πόρτα προς την κατανόηση του πώς αυτές οι φυσικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και τη γνωστική ανθεκτικότητα.

Η μελέτη υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να εξερευνηθεί η ελάχιστα ερευνημένη σφαίρα του γυναικείου εγκεφάλου, ρίχνοντας φως στους δυναμικούς, ρυθμικούς μετασχηματισμούς του και τις επιπτώσεις που έχουν στη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και την ευαισθησία σε διαταραχές.

Βασικά στοιχεία:

Δυναμική επίδραση ορμονών: Η μελέτη επισημαίνει πώς οι διακυμάνσεις των ορμονών των ωοθηκών, ειδικά της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης, επηρεάζουν τις δομικές αλλαγές σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών.
Εστίαση σε ανεξερεύνητη περιοχή: Παρά τη σημαντική επίδραση των στεροειδών ορμονών του φύλου στις γνωστικές λειτουργίες, λιγότερο από το 0,5% της βιβλιογραφίας νευροαπεικόνισης ασχολείται με μεταβατικές ορμονικές φάσεις όπως ο εμμηνορροϊκός κύκλος, η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.
Σχέση με την Ψυχική Υγεία: Η έρευνα σκοπεύει να ανοίξει το δρόμο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ρυθμικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μπορεί να συσχετιστούν με κινδύνους ή την ανθεκτικότητα σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Οι κεντρικοί κόμβοι μάθησης και μνήμης αλλάζουν ως απόκριση στις σεξουαλικές ορμόνες. Μια νέα μελέτη στο Nature Mental Health από τις Rachel Zsido και Julia Sacher του Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences και της Πανεπιστημιακής Κλινικής στη Λειψία, Γερμανία, συνδέει τις ρυθμικές ταλαντώσεις στα επίπεδα ορμονών των ωοθηκών στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου με τις αλλαγές στον εγκέφαλο. δομή.

Οι ορμόνες των ωοθηκών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιτάχυνσης της γήρανσης του εγκεφάλου και άνοιας αργότερα στη ζωή.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις των διακυμάνσεων της ορμόνης των ωοθηκών στη δομή του εγκεφάλου νωρίτερα στη ζωή είναι λιγότερο καθορισμένες. Στην τρέχουσα μελέτη τους, οι Zsido και Sacher δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις στις ορμόνες των ωοθηκών επηρεάζουν τη δομική πλαστικότητα σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών.

Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από 27 γυναίκες συμμετέχουσες στη μελέτη, χρησιμοποίησαν υπερήχους για να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες για να εντοπίσουν το χρόνο της ωορρηξίας και χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία εξαιρετικά υψηλού πεδίου 7 Tesla για μεγέθυνση σε υποπεριοχές του έσω κροταφικού λοβού και του ιππόκαμπου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι περιοχές είναι πυκνές με υποδοχείς ορμονών φύλου και είναι κρίσιμες για τη γνωστική λειτουργία, όπως η επεισοδιακή μνήμη.

Καταγραφή δυναμικών αλλαγών στις ορμόνες του φύλου

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι Zsido και Sacher εξέτασαν τους γυναικείους εγκεφάλους όχι μόνο σε μια χρονική στιγμή, αλλά σε έξι σημεία κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτός ο διαμήκης σχεδιασμός καταγράφει τις δυναμικές αλλαγές στις ορμόνες του φύλου—κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, η οιστραδιόλη αυξάνεται στο πρώτο μισό του κύκλου και κορυφώνεται γύρω από την ωορρηξία, ενώ η προγεστερόνη κυριαρχεί στο δεύτερο μισό του κύκλου.

Η οιστραδιόλη είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες του φύλου στο γυναικείο σώμα και είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του αναπαραγωγικού συστήματος. Η προγεστερόνη είναι μια άλλη βασική σεξουαλική ορμόνη για το αναπαραγωγικό σύστημα που προετοιμάζει τη μήτρα για εγκυμοσύνη και έχει ανακουφιστικά από το άγχος, ύπνο, χαλαρωτικό και ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Έτσι, όπως ακριβώς η άμπωτη και η ροή της παλίρροιας, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι συντονισμένος με έναν σταθερό ρυθμό ορμονών, τον οποίο αυτή η ερευνητική μελέτη χαρτογραφεί για πρώτη φορά.

«Καταφέραμε να προσδιορίσουμε ότι ορισμένες περιοχές του έσω κροταφικού λοβού, οι οποίες είναι κρίσιμες για την επεισοδιακή μνήμη και τη χωρική γνώση, επεκτείνονται κάτω από υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης και χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης - δηλαδή, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου αναδιαμορφώνονται σε συγχρονισμό με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Θέλουμε να διευκρινίσουμε εάν αυτές οι ρυθμικές αλλαγές μεταβάλλονται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαταραχές μνήμης και συναισθηματικές διαταραχές σε αρκετές μελέτες παρακολούθησης», λέει η Julia Sacher.

«Γενικά, ο γυναικείος εγκέφαλος δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό στη γνωστική νευροεπιστήμη. Παρόλο που οι στεροειδείς ορμόνες του φύλου είναι ισχυροί ρυθμιστές της μάθησης και της μνήμης, λιγότερο από το 0,5% της βιβλιογραφίας νευροαπεικόνισης εξετάζει τις ορμονικές μεταβατικές φάσεις, όπως ο εμμηνορροϊκός κύκλος, η επίδραση των ορμονικών αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θεμελιώδες ερευνητικό κενό. Για να προσδιορίσουμε τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τον κίνδυνο και την ανθεκτικότητα σε διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή η νόσος του Αλτσχάιμερ, χρειαζόμαστε μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο υγιής γυναικείος εγκέφαλος προσαρμόζεται στις αλλαγές».

Μελέτη: “Ultra-high-field 7T MRI reveals changes in human medial temporal lobe volume in female adults during menstrual cycle” by Rachel G. Zsido et al. Nature Mental Health


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Ρέικι: Ποια είναι τα οφέλη του και πώς λειτουργεί;

Ρέικι: Ποια είναι τα οφέλη του και πώς λειτουργεί;

Mια ιαπωνική τεχνική ενεργειακής θεραπείας και μια συμπληρωματική ή εναλλακτική προσέγγιση της υγείας.

Περισσότερα
Θετική στάση για τη ζωή: Μήπως είναι καιρός να την αποκτήσετε;

Θετική στάση για τη ζωή: Μήπως είναι καιρός να την αποκτήσετε;

Το μυστικό βρίσκεται στην καλή διάθεση και αισιοδοξία!

Περισσότερα
ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ;

ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ;

Μήπως είναι μια ακόμη τάση ψευδο-ευεξίας που δεν αξίζει τον κόπο;

Περισσότερα