Βρογχίτιδα : Μια ύπουλη πάθηση

Βρογχίτιδα : Μια ύπουλη πάθηση

Βρογχίτιδα : Μια ύπουλη πάθηση

ΓΕΝΙΚΑ

Η βρογχίτιδα είναι μία πάθηση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και αποτελεί φλεγμονή στο βλεννογόνο των βρόγχων των πνευμόνων. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί πάχυνση της μεμβράνης που σιγά-σιγά στενεύει ή κλείνει τους αεραγωγούς με αποτέλεσμα την πρόκληση έντονου βήχα και την παραγωγή φλεγμάτων. Η πάθηση διακρίνεται σε οξεία και χρόνια βρογχίτιδα.

 

  • Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας και συνήθως ο βλεννογόνος επανέρχεται σε φυσιολογική κατάσταση μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη. Η οξεία βρογχίτιδα είναι αρκετά συχνή ασθένεια και στα παιδιά.
  • Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια μακροχρόνια διαταραχή που χρειάζεται συχνή ιατρική φροντίδα. Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από την παρουσία μόνιμου βήχα και πτυέλων και διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες το χρόνο. Η απόφραξη των αναπνευστικών οδών, που χαρακτηρίζει τη χρόνια βρογχίτιδα, οφείλεται στο εμφύσημα, στον βρογχόσπασμο και την απόφραξη των περιφερικών αναπνευστικών οδών. Η κατάσταση κάποιου που πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα επιδεινώνεται πολύ με το κάπνισμα. Η εισπνοή του καπνού προκαλεί προσωρινά αδυναμία στους κροσσούς (τριχοειδή όργανα υπεύθυνα για την αποβολή βλαβερών ουσιών από τους πνεύμονες). Αν δεν διακοπεί το κάπνισμα, πολύ σύντομα η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέχρι την τελική αχρήστευση των κροσσών. Έτσι οι πνεύμονες θα είναι εκτεθειμένοι σε λοιμώξεις που σταδιακά θα επιφέρουν μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες.

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι υπεύθυνη και για σοβαρότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γι’ αυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από το γιατρό.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Ξερόβηχας
  • Φλέγματα
  • Πόνος στο στήθος και στο στέρνο
  • Επίμονος βήχας που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες το χρόνο
  • Δύσπνοια που επιδεινώνεται με τη σωματική κόπωση ή στην περίπτωση λοίμωξης

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ:

  • Όταν ο βήχας επιμένει πάνω από μία εβδομάδα και είναι έντονος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά σας
  • Όταν εμφανίσετε συμπτώματα οξείας βρογχίτιδας και πάσχετε από κάποια άλλη ασθένεια
  • Όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο και συνοδεύονται από φλέγματα που γίνονται σκούρα και παχύρρευστα
  • Όταν έχετε έντονη δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή
  • Όταν με το βήχα βγάλετε αίμα
  •  Όταν παρουσιαστεί υψηλός πυρετός ή πυρετός με διάρκεια πάνω από 3 ημέρες

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η οξεία βρογχίτιδα έχει σαν κύρια αιτιολογία, πνευμονικές λοιμώξεις κατά κύριο λόγο ιογενείς και κατά δεύτερο μικροβιακές.

Στη χρόνια βρογχίτιδα, όπως και στο εμφύσημα, ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι το κάπνισμα, καθώς και η συχνή έκθεση του ατόμου σε κάποια μορφή ρύπανσης που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πρόβλημα.

Επίσης οι διαδοχικές προσβολές από οξεία βρογχίτιδα κατά τη διάρκεια ζωής του ατόμου επιβαρύνουν τους βρόγχους και μπορούν να προκαλέσουν χρόνια βρογχίτιδα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η κλινική εξέταση είναι αρκετή για το γιατρό για τη διάγνωση της οξείας βρογχίτιδας. Αν η ασθένεια επιμένει παραπάνω από μία εβδομάδα, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις όπως η καλλιέργεια πτυέλων. Στην περίπτωση της χρόνιας βρογχίτιδας θα χρειαστεί ακτινογραφία θώρακα και πιθανότατα λειτουργικές μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας ή ακόμα και αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί πόσο έχουν επηρεαστεί οι πνεύμονες από το πρόβλημα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε περίπτωση βρογχίτιδας με τη συμβατική ιατρική χορηγούνται αντιβιοτικά και σιρόπια για το βήχα. Υπάρχουν επίσης πολλές προτάσεις για εναλλακτικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν κυρίως τα συμπτώματα της ασθένειας, όχι όμως και τις λοιμώξεις.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

  • Σε περίπτωση οξείας βρογχίτιδας που προέρχεται από λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά από λίγες μέρες. Επειδή η λοίμωξη μπορεί να συνοδεύεται από επίμονο βήχα, ένα αντιβηχικό φάρμακο θα βοηθήσει στην υποχώρησή του.
  • Σε περίπτωση της χρόνιας βρογχίτιδας, ο ασθενής είναι επιρρεπής στις λοιμώξεις και γι’ αυτό πολλές φορές οι γιατροί συστήνουν σαν μέτρο προφύλαξης το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο κατά της πνευμονίας, προκειμένου να διαφυλάξουν τον οργανισμό του ασθενή από τις επιβαρύνσεις που μπορεί να προκαλέσει μία λοίμωξη. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντιβηχικών γιατί η παραγωγικότητα φλεγμάτων βοηθάει τον ασθενή να αποβάλλει βλέννα, αντίθετα η χρήση αποχρεμπτικών βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ασθενών που δεν αποβάλλουν βλέννα. Το υπερβολικό βάρος του ασθενή μπορεί επίσης να λειτουργεί προσθετικά στην αύξηση των προβλημάτων του, γιατί επιβαρύνει έτσι και άλλες λειτουργίες του οργανισμού του (π.χ. καρδιά). Πρέπει λοιπόν ο ασθενής να φροντίσει να κρατάει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα προσέχοντας να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα είναι πολύ συνηθισμένη θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και είναι καλύτερα να χορηγούνται σε μορφή αεροζόλ. Βοηθούν πολύ τον ασθενή γιατί ανοίγουν τους στενωμένους αεραγωγούς και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δύσπνοιας. Η χρήση τους πάντως απαιτεί προσοχή και η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις οδηγίες του γιατρού. Στην περίπτωση βαρύτερων καταστάσεων η χορήγηση οξυγόνου κρίνεται αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα πρέπει να διακόπτουν εντελώς το κάπνισμα και να αποφεύγουν χώρους όπου υπάρχει καπνός ή άλλη περιβαλλοντική μόλυνση.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία συστήνει να ρίξετε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου πάνω σε μία ζεστή και υγρή πετσέτα και να την κρατάτε πάνω στο πρόσωπο με τα μάτια κλειστά για 3-4 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα. Άλλα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι ο ύσσωπος, ο γλυκάνισος, το δεντρολίβανο, το πεύκο και η λεβάντα.

Βότανα

Υπάρχει επίσης μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε βότανα που ανακουφίζουν αισθητά τα αναπνευστικά προβλήματα. Μουλιάστε ένα κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό για 10 λεπτά. Στραγγίστε το ρόφημα και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα. Αν θέλετε προσθέστε και λίγο μέλι. Το ρόφημα μπορεί να σας ανακουφίσει από τους βρογχικούς σπασμούς. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάμμα Echinacea για την τόνωση του ανοσοποιητικού σε περίπτωση λοίμωξης. Επίσης, ο  φλώμος θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορείτε να πίνετε 3 φορές την ημέρα ρόφημα που θα έχετε φτιάξει από 1-2 κουταλάκια φυτού μουλιασμένα για 10 λεπτά μέσα σε καυτό νερό. Φυσικά αποχρεμπτικά φυτά επίσης είναι το σκόρδο, ο γλυκάνισος και το ελένιο.

Διατροφή

Η διατροφική αγωγή  συστήνει τη χρήση πιπεριού καγιέν γιατί θεωρείται ότι βοηθά στην αποσυμφόρηση των πνευμόνων. Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά για την αποφυγή βλέννας και προτιμήστε κοτόσουπες, φρούτα και λαχανικά. Οι βιταμίνες A, C, E, βιταμίνες συμπλέγματος Β θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και θα σας προστατεύουν από λοιμώξεις. Ακόμη, συνιστώνται οι χυμοί που είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά γιατί ενισχύουν το  ανοσοποιητικό και συμβάλλον στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Μία συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να ρίξετε στον αποχυμωτή σας τρία ανθάκια μπρόκολου, λίγο σκόρδο, μερικά καρότα δυο κοτσανάκια σέλινο και μισή πράσινη πιπεριά. Ιδανικός χυμός που μπορείτε να πίνετε μερικές φορές τη μέρα για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας ενισχυμένο.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική προτείνει ανάλογα με το πρόβλημα διάφορα φάρμακα ανάμεσα στα οποία το Aconitum, το Phosphorus και το Kali bichromicum. Επίσης, οι ζεστές κομπρέσες στο θώρακα ανακουφίζουν αισθητά από τη συμφόρηση που μπορεί να προκαλείται στους πνεύμονες. Μία πολύ ανακουφιστική διαδικασία τέλος είναι η θεραπεία με εισπνοές ατμού που γίνονται με ειδικές συσκευές.

Αγιουρβέδα

Η αγιουρβέδα προτείνει διάφορες συνταγές για τη βρογχίτιδα και το άσθμα όπως: Βράζετε σε νερό ολόκληρα λεμόνια και όταν κρυώσουν τα στύβετε και αναμιγνύετε το χυμό με ίση ποσότητα μέλι. Κάνετε γαργάρες όση ώρα μπορείτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα, αρκετές φορές τη μέρα.

Από την επιστημονική ομάδα του Υγεία και Ευεξία 


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται διαρκώς.

Περισσότερα
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Εγκεφαλικό επεισόδιο : Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εγκεφαλικό επεισόδιο : Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εγκεφαλικό επεισόδιο : Πρόληψη και αντιμετώπιση

Περισσότερα