TEST: Ποια Είναι Η Βιολογική Σας Ηλικία; 5 Συμβουλές Για…Νεότητα!

TEST: Ποια Είναι Η Βιολογική Σας Ηλικία; 5 Συμβουλές Για…Νεότητα!

TEST: Ποια Είναι Η Βιολογική Σας Ηλικία; 5 Συμβουλές Για…Νεότητα!

Για να ανακαλύψετε την πραγµατική σας ηλικία, η οποία δεν αποκλείεται να διαφέρει µακράν από τη χρονολογική, απαντήστε στις παρακάτω 8 ερωτήσεις:

1. Το βράδυ χρειάζεστε περισσότερη από µισή ώρα για να αποκοιµηθείτε;

2. Το πρωί ξυπνάτε νιώθοντας ότι δεν έχετε ξεκουραστεί αρκετά;

3. Τον τελευταίο καιρό έχει µειωθεί η επιθυµία σας για σεξ;

4. Έχετε χάσει ή πάρει κιλά την τελευταία περίοδο χωρίς προφανή λόγο;

5. Σας τυχαίνει συχνά να ξεχνάτε ραντεβού, σηµαντικές ηµεροµηνίες ή υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει;

6. Τον τελευταίο καιρό, νιώθετε ιδιαίτερα κουρασµένοι, καταπονηµένοι και χωρίς ενέργεια;

7. Αισθάνεστε πνιγµένοι από τις καθηµερινές και επαγγελµατικές σας υποχρεώσεις;

8. Την τελευταία περίοδο, νιώθετε συχνά στεναχωρηµένοι και κακοδιάθετοι;

Αν απαντήσατε “ναι” σε τουλάχιστον 4 από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε η βιολογική σας ηλικία µοιάζει να είναι µεγαλύτερη από τη χρονολογική. Οι ξέφρενοι ρυθμοί ζωής φαίνεται ότι ευνοούν βιολογικές αλλοιώσεις που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Δεν έχετε παρά να ακολουθήστε τις παραπάνω συµβουλές για να παραµείνετε νέοι.

 

Σπορ;

Ναι, απλά χωρίς υπερβολές Αν η συχνή σωµατική δραστηριότητα αποτελεί βασικό κανόνα για να παραµένουµε νέοι, άλλο τόσο σηµαντικός είναι και ο κανόνας που λέει ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλουµε µε τα σπορ και τη σωµατική κούραση. Οι υπερβολές οδηγούν σε µια αυξηµένη παραγωγή ελευθέρων ριζών µε αποτέλεσµα να ευνοείται η γήρανση, και όχι να προλαµβάνεται. ∆εν θα πρέπει λοιπόν να περνάµε ατελείωτες ώρες στο γυµναστήριο. Καλύτερα να ασκούµαστε από λίγη ώρα αρκετές φορές µέσα στη βδοµάδα, παρά αµέτρητες ώρες µέσα σε µία µέρα. Για να υπολογίσουµε µε ακρίβεια τα όρια της κούρασης που δεν θα πρέπει να ξεπερνάµε, αρκεί να ακολουθήσουµε την παρακάτω φόρµουλα που ορίζει τη µέγιστη καρδιακή συχνότητα (δηλαδή τους χτύπους της καρδιάς ανά λεπτό) στην οποία θα µπορούµε να φτάνουµε όταν κάνουµε σπορ, ανάλογα πάντα µε την ηλικία µας. Σε γενικές γραµµές, τη µέγιστη καρδιακή συχνότητα µπορούµε να τη βρούµε αφαιρώντας την ηλικία µας από το 220. Για παράδειγµα, όποιος είναι 40 ετών, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 180 χτύπους το λεπτό: καλύτερα να κυµαίνεται στο ασφαλές 70-80% αυτού του αριθµού.

Σωματική άσκηση

Για να αµυνθούµε απέναντι στο χρόνο που κυλάει, θα πρέπει να βάλουµε στη ζωή µας λίγη σωµατική δραστηριότητα. Η κίνηση µας βοηθάει να διατηρούµαστε σε φόρµα, καθότι µας επιτρέπει: • να καίµε περισσότερες θερµίδες και άρα να κάνουµε µερικά “παραστρατήµατα” στο τραπέζι χωρίς να παίρνουµε βάρος •  να µειώνουµε τη χοληστερίνη και τα υπερβολικά σάκχαρα (που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της σωµατικής δραστηριότητας) •  να ρίχνουµε την πίεση χάρη στην αγγειοδιασταλτική δράση των αιµοφόρων αγγείων. Η καλύτερη σωµατική άσκηση είναι αυτή που επιτρέπει την τόνωση των µυών, την κίνηση των αρθρώσεων, τη διέγερση της κυκλοφορίας του αίµατος, αυτή δηλαδή που µας επιτρέπει να κινούµαστε χωρίς να καταβάλουµε πολύ µεγάλη προσπάθεια: το κολύµπι, το τρέξιµο, το ποδήλατο, το περπάτηµα, ο χορός. Η δραστηριότητα θα πρέπει να διαρκεί µισή ώρα κάθε µέρα ή µία ώρα τουλάχιστον 3 φορές τη βδοµάδα.

Μακριά από το στρες

Όταν υποβαλλόµαστε σε διαδοχικές εντάσεις, ο οργανισµός παράγει τις ορµόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, που µακροπρόθεσµα καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς, ευνοώντας τη διαδικασία της γήρανσης. Για να καταπολεµήσουµε την υπερένταση, µπορούµε να υιοθετήσουµε αποτελεσµατικές τεχνικές χαλάρωσης. Για όσους έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους, ιδανικά είναι τα µαθήµατα γιόγκα, όπου θα διδαχθούν εκτός από την αυτοσυγκέντρωση και έναν καινούριο τρόπο ζωής. Για τους πιο πολυάσχολους αντιθέτως, υπάρχει µία τεχνική χαλάρωσης που µπορούν να εφαρµόζουν µέσα στο σπίτι τους. Για να αισθανθούν καλύτερα και να καταπολεµήσουν το στρες, αρκεί να φανταστούν ότι µια ζεστή και καθησυχαστική ακτίνα του ηλίου χτυπάει το µέτωπο τους και στη συνέχεια τυλίγει σιγά-σιγά όλο το σώµα τους. Η άσκηση αυτή θα πρέπει να επαναλαµβάνεται αµέσως µετά το πρωινό ξύπνηµα και λίγο πριν το βραδινό ύπνο: επιτρέπει την αποµάκρυνση των κακών σκέψεων και την ανάκτηση της απαραίτητης ενέργειας για την αντιµετώπιση της µέρας µε λιγότερο στρες και άρα µε λιγότερους κινδύνους για τη βιολογική ηλικία.

Δέρμα και ήλιος

Το τελευταίο πράγµα που θα πρέπει να προσέξουµε σε ό,τι αφορά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έχει σχέση µε το δέρµα. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουµε στην έκθεση µας στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών και µειώνουν τη διαθέσιµη ποσότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών, οδηγώντας έτσι στην πρόωρη γήρανση της επιδερµίδας. Για να περιορίσουµε τον κίνδυνο των ρυτίδων, είναι σηµαντικό να χρησιµοποιούµε συστηµατικά (ακόµη και το χειµώνα) αντηλιακή κρέµα µε δείκτη προστασίας κατάλληλο για τον φωτότυπό µας.

Οι υπέρ - πρωτεϊνούχες δίαιτες

Πρόσφατα, γίνεται πολύς λόγος για τις δίαιτες που µειώνουν τη λήψη υδατανθράκων και αυξάνουν αυτήν των πρωτεϊνών και των λιπών. Αυτά τα διαιτητικά προγράµµατα βασίζονται στο γεγονός ότι µία υπερβολική κατανάλωση σακχάρων (υδατανθράκων) µπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στη λειτουργία της ινσουλίνης (ορµόνη που ρυθµίζει το µεταβολισµό των σακχάρων) µε κίνδυνο να ευνοήσει µακροπρόθεσµα την εµφάνιση διαβήτη. Οι ειδικοί, ωστόσο, εξηγούν ότι αυτός ο κίνδυνος αφορά κυρίως στα απλά σάκχαρα (όπως αυτά που υπάρχουν στα γλυκά και τα αναψυκτικά) και πολύ λιγότερα στα σύνθετα, ειδικά αν πρόκειται για τρόφιµα ολικής αλέσεως, όπως ζυµαρικά, ρύζι, ψωµί. Αν πραγµατοποιούµε 5 γεύµατα τη µέρα, δεν διατρέχουµε κανένα κίνδυνο, γιατί η παραγωγή ινσουλίνης είναι συνεχής και δεν αγγίζει υψηλά νούµερα επικίνδυνα για την ισορροπία του µεταβολισµού των σακχάρων. Το συµπέρασµα; Οι δίαιτες που είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες µας βοηθούν να χάσουµε γρηγορότερα βάρος, αλλά θα πρέπει να τις ακολουθούµε µόνο αν µας τις συστήσει ο γιατρός µας και µόνο για µικρά χρονικά διαστήµατα (όχι περισσότερο από ένα µήνα).

συντακτική ομάδα του Υγεία Ευεξία