Ιαπωνικό καρύκευμα, Wasabi, ενισχύει τη μνήμη

Ιαπωνικό καρύκευμα, Wasabi, ενισχύει τη μνήμη

Ιαπωνικό καρύκευμα, Wasabi, ενισχύει τη μνήμη

Το Wasabi, μια καυτερή πράσινη πάστα που συνήθως τρώγεται με ωμό ψάρι, έχει πλέον αποδειχθεί από ερευνητές ότι ενισχύει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Προερχόμενο από ένα ρίζωμα, το wasabi είναι ένα σαρκώδες στέλεχος που βρίσκεται ανάμεσα στα φύλλα και τις λεπτές ρίζες του φυτού wasabi, αν και το βλέπουμε συχνά σε μορφή πάστας.

Όταν σκεφτόμαστε «τροφές για τον εγκέφαλο», συχνά φανταζόμαστε ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια, ή τροφές γεμάτες με πρωτεΐνη, όπως ο σολομός. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tohoku λένε ότι το ιαπωνικό wasabi δρα και ως τροφή για τον εγκέφαλο, καθώς το κύριο δραστικό συστατικό του είναι ένα βιοχημικό γνωστό ως 6-MSITC, ένα καθιερωμένο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε μικροσκοπικές συγκεντρώσεις σε άλλα μέρη του φυτικού βασιλείου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients, περιελάμβαναν 72 υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας 60 έως 80 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διπλή μάσκα, τυχαιοποιημένη μελέτη.
Πριν πάνε για ύπνο, οι μισοί από τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες πήραν 100 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος wasabi, ενώ οι υπόλοιποι έφαγαν ένα εικονικό φάρμακο. Τρεις μήνες μετά, η ομάδα που κατανάλωνε wasabi παρουσίασε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, στην εργασιακή (βραχυπρόθεσμη) μνήμη και στην επεισοδιακή μνήμη μεγαλύτερης διάρκειας χρησιμοποιώντας καθιερωμένα τεστ για τη γλωσσική επάρκεια, την εστίαση και την απόδοση βασικών εργασιών.

Το Wasabi και η σχέση του με τη βελτίωση της μνήμης

Λοιπόν, γιατί ακριβώς το wasabi αυξάνει τη μνήμη; Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες των επεισοδίων αυξήθηκαν κατά 18% και οι συμμετέχοντες είχαν συνολική βαθμολογία απόδοσης 14% σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου. Η θεωρία των ερευνητών λέει ότι το 6-MSITC αυξάνει την πλαστικότητα των νευρώνων και μειώνει τα οξειδωτικά και φλεγμονώδη επίπεδα στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη.

Τα άτομα που έτρωγαν wasabi είχαν επίσης καλύτερη μνήμη όσον αφορά την αναγνώριση ονομάτων και προσώπων, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται συνήθως σε ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το wasabi αποδεικνύεται αποτελεσματικό για την υγεία μας. Πριν από αιώνες, το καρύκευμα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στην Ιαπωνία λόγω των αντιβακτηριδιακών του δυνατοτήτων, επιτρέποντάς του να καταστρέφει τροφιμογενείς λοιμώξεις όπως ο σταφυλόκοκκος και το E. coli, ενώ συμπληρώνει τα θαλασσινά με τη γεύση και το άρωμά τους.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το wasabi ήταν τόσο βακτηριοστατικό όσο και βακτηριοκτόνο σε χαμηλές και υψηλές συγκεντρώσεις έναντι του S. aureus και του E. coli, αντίστοιχα. Βακτηριοστατικό σημαίνει αναστολή της ανάπτυξης μικροβίων, ενώ αυτά που είναι βακτηριοκτόνα καταστρέφουν τα βακτήρια. Ωστόσο, τα περισσότερα wasabi που τρώγονται εκτός της Ιαπωνίας είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα από χρένο, μουστάρδα και πράσινο χρώμα τροφίμων. Το φρέσκο wasabi είναι, στην πραγματικότητα, σπάνιο να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει πιο σκούρο πράσινο χρώμα.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια ημερήσια δόση - εάν μπορείτε να την πάρετε στα χέρια σας - θα ωφελούσε περισσότερο από άλλα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Πηγές


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Λερώθηκε το αγαπημένο σας τραπεζομάντηλο με ελαιόλαδο;
5ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2023

5ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2023

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» γιορτάζει φέτος πέντε χρόνια από τη γέννησή του

Περισσότερα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΟΥΡΑ, ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΟΥΡΑ, ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

Εάν συμβαίνει κάθε μέρα, αυτό μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Περισσότερα