Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, επισημάνουν οι ειδικοί

Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, επισημάνουν οι ειδικοί

Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, επισημάνουν οι ειδικοί

Το πλύσιμο αντί να απαλλάσσει τα πουλερικά από βακτήρια, αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και διασταυρούμενης μόλυνσης. Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να εφαρμόζουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της απόψυξης του κοτόπουλου στο ψυγείο, της αποφυγής της διασταυρούμενης μόλυνσης στις επιφάνειες της κουζίνας, όπως οι σανίδες κοπής και του σχολαστικού μαγειρέματος του κοτόπουλου σε τουλάχιστον 165 βαθμούς Φαρενάιτ.

Πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε; Θα έπρεπε;

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν το ξέπλυμα του κοτόπουλου με νερό, λέγοντας ότι βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν στο κρέας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας λένε ότι η πρακτική δεν επιτυγχάνει τίποτα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν είναι απαραίτητο.Όχι μόνο το κοτόπουλο δεν χρειάζεται να πλένεται, αλλά μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, είπε ο Darin Detwiler, PhD, συγγραφέας, σύμβουλος και καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο Northeastern University College of Professional Studies, στην Health.

Το μόνο που κάνετε είναι να μολύνετε την υπόλοιπη κουζίνα σας με παθογόνους μικροοργανισμούς. Στην πραγματικότητα δεν κάνετε τίποτα που προσθέτει αξία στην ασφάλεια των τροφίμων. Το μαγείρεμα ωμού κοτόπουλου είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε τις τροφιμογενείς ασθένειε

Το CDC υπολογίζει ότι περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένα πουλερικά. Η σαλμονέλα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία όταν πρόκειται για αυτές τις τροφιμογενείς ασθένειες. Περίπου 1 στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου είναι μολυσμένο με σαλμονέλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CDC.

Αν και δεν μπορούν να αποδοθούν όλες αυτές οι ασθένειες στο κοτόπουλο, η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,35 εκατομμύρια μολύνσεις, 26.500 νοσηλεία και 420 θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως—περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο βακτήριο. Μια μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και πόνο στο στομάχι τέσσερις έως επτά ημέρες. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το αίμα, τις αρθρώσεις ή τον εγκέφαλο, και να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.3

Αν και είναι κατανοητό γιατί οι άνθρωποι θα ήθελαν να λάβουν προληπτικά μέτρα - όπως το πλύσιμο του κοτόπουλου - για να αποφύγουν τη δηλητηρίαση από σαλμονέλα, το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα σκοτώσει κανένα παθογόνο. Συνήθως οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να ξεπλύνουν τα βακτήρια, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές να το μαγειρέψουν. Μόνο αν μαγειρέψουν το κοτόπουλο τους στους 165 [βαθμούς], τότε αυτό θα σκοτώσει όλα τα βακτήρια.

Το ξέπλυμα του κοτόπουλου στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου διασπείρει παθογόνους μικροοργανισμούς σε όλο τον νεροχύτη σας και γύρω από τη βρύση, τη λαβή και τα πλαϊνά. Σε μια μελέτη παρατήρησης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ετοιμάσουν ωμά πουλερικά και μια σαλάτα κήπου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60% όσων αποφάσισαν να πλύνουν το κοτόπουλο τους είχαν βακτήρια στους νεροχύτες τους. Και το 26% όσων έπλυναν τα πουλερικά τους κατέληξαν να προκαλέσουν διασταυρούμενη μόλυνση: βακτήρια από τα πουλερικά βρήκαν τον δρόμο τους στο μαρούλι τους.

Η ιδέα του πλυσίματος του κοτόπουλου φαίνεται να πηγάζει από μεθόδους μαγειρέματος που έμαθαν οι άνθρωποι από γονείς ή παππούδες. Μια μικρή έρευνα του 2021 βρήκε ότι αυτό είναι αλήθεια—οι συμμετέχοντες είπαν ότι «οι μέθοδοι προετοιμασίας του κοτόπουλου επηρεάστηκαν κυρίως από την οικογένεια.

Πριν από γενιές, ήταν απαραίτητο να πλένεται το κοτόπουλο πριν προετοιμαστεί, καθώς οι άνθρωποι έσφαζαν ή μάδησαν τα δικά τους κοτόπουλα πιο συχνά. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, αυτό έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένο. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι το κάνουν απλώς από συνήθεια, πλένοντας ωμά πουλερικά μαζί με άλλα συστατικά του παντοπωλείου που συνήθως πλένονται.

Σημεία και συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

Άλλες συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο πέρα από το να μην ξεπλένουν το κοτόπουλο, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν δηλητηρίαση.

Αμέσως μετά την αγορά ωμού κοτόπουλου, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να το μαγειρέψουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες (οπότε μπορεί να μείνει στο ψυγείο) ή αν πρόκειται να το φάνε αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να μπει στην κατάψυξη.

Όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο, δεν πρέπει να το αφήνετε έξω στον πάγκο για μεγάλες περιόδους. Και, δεν πρέπει να μαγειρεύεται ενώ είναι κατεψυγμένο. Όταν ξεπαγώνετε το κατεψυγμένο κοτόπουλο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να το τρέχετε κάτω από κρύο νερό για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Προτιμάται η απόψυξη στο ψυγείο για κάποιες ημέρες.

Το CDC συνιστά επίσης στους ανθρώπους να τυλίγουν καλά το κοτόπουλο τους όταν ψωνίζουν, έτσι ώστε οι χυμοί να μην διαρρέουν σε άλλα τρόφιμα. Για τον ίδιο λόγο, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το κοτόπουλο τους είναι αποθηκευμένο σε ασφαλές δοχείο ή στο κάτω μέρος των ψυγείων τους.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, το ωμό κοτόπουλο θα πρέπει να φυλάσσεται σε ξεχωριστό ξύλο κοπής, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, και κάθε μαγειρικό σκεύος που αγγίζει ωμό κοτόπουλο πρέπει να πλένεται με σαπούνι και ζεστό νερό. Μετά το μαγείρεμα, το κοτόπουλο (ή άλλα πουλερικά) είναι καλό να φυλάσσεται στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες ή θα πρέπει να διατηρείται στην κατάψυξη εάν οι άνθρωποι ελπίζουν να το φάνε αργότερα.

Εάν κάποιος έχει συνηθίσει να πλένει το κοτόπουλο του ή θέλει να συνεχίσει να το πλένει, το CDC συνιστά να το πλένει όσο το δυνατόν με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει να τρέχετε απαλά νερό πάνω από το κοτόπουλο για να μειώσετε τον κίνδυνο πιτσιλίσματος, να καθαρίσετε τον νεροχύτη και τις γύρω περιοχές αμέσως μετά και να κάνετε το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Αν και αυτά τα βήματα μπορεί να είναι λίγο πιο κουραστικά, μπορούν να βοηθήσουν πολύ τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς.

Πηγές


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

7 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας, Του Αλέξανδρου Λαλάκου
Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Μια οικογένεια στην Τουρκία περπατάει στα τέσσερα, κάτι που δεν έχει αναφερθεί ποτέ πριν στους σύγχρονους ανθρώπους.

Περισσότερα
Tαυρίνη: το πιο πρόσφατο αντιγηραντικό συμπλήρωμα. Τι λένε οι επιστήμονες

Tαυρίνη: το πιο πρόσφατο αντιγηραντικό συμπλήρωμα. Τι λένε οι επιστήμονες

Νέα έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση ταυρίνης μπορεί να επιβραδύνει ή να αναστρέψει τη γήρανση.

Περισσότερα