Γιατί εκνευρίζομαι τόσο εύκολα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ευερεθιστότητα

Γιατί εκνευρίζομαι τόσο εύκολα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ευερεθιστότητα

Γιατί εκνευρίζομαι τόσο εύκολα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ευερεθιστότητα

Στον γρήγορο κόσμο μας, βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με πράγματα που μπορεί να μας κάνουν ευερέθιστους ή αγχωμένους. Η κίνηση στις ώρες αιχμής, οι ατελείωτες γραμμές και οι απρόσεκτες συμπεριφορές άλλων ανθρώπων μπορεί να φθείρουν τα συναισθηματικά μας αποθέματα και να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία. Η περιστασιακή απογοήτευση είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε αυτά τα πράγματα, αλλά ο επίμονος εκνευρισμός θα βλάψει τις σχέσεις, την παραγωγικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

12 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ενοχλούνται

Η εκμάθηση από πού προέρχεται ο ερεθισμός μας βοηθά να αναπτύξουμε τρόπους να τον αντιμετωπίσουμε και να τον διαχειριστούμε βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ζωής μας. Εδώ είναι μερικές από τις κύριες αιτίες για τις οποίες οι άνθρωποι ενοχλούνται:

1. Στρες

Το άγχος είναι ένας πολύ κοινός λόγος ευερεθιστότητας. Όταν είμαστε υπό στρες, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που μας κάνουν ευερέθιστους, ανήσυχους και ενοχλητικούς. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάντληση, η οποία θα επιδεινώσει την ευερεθιστότητά σας.

2. Δεν υπάρχει αρκετός ύπνος

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τείνουμε να νιώθουμε ευερέθιστοι και ανυπόμονοι. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται είναι πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται θυμό, απογοήτευση και εχθρότητα.

3. Πείνα

Ακόμη και το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους. Όταν αισθανόμαστε πείνα, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που μας λένε ότι είναι ώρα να φάμε. Αυτές οι ορμόνες, ωστόσο, μπορούν επίσης να μας κάνουν να απογοητευόμαστε εύκολα, να είμαστε ανυπόμονοι, ακόμη και να θυμώνουμε.

4. Αλλαγές διάθεσης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για εναλλαγές της διάθεσης, όπως ορμονικές αλλαγές, άγχος και φαρμακευτική αγωγή. Όσοι υποφέρουν από εναλλαγές της διάθεσης είναι πιο πιθανό να αισθάνονται θυμό, θλίψη και εκνευρισμό.

5. Φτωχά όρια

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να θέσουν όρια και να τα επιβάλουν είναι πιο πιθανό να ενοχληθούν από τους άλλους γύρω τους. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ότι τους εκμεταλλεύονται ή ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα άτομα είναι επίσης πιο επιρρεπή στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

6. Αγχώδης διαταραχή

Η αγχώδης διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία και δυσκολία συγκέντρωσης. Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος, θα είναι πιο πιθανό να θυμώσει με μικρές ενοχλήσεις.

7. Κατάθλιψη

Αυτή είναι μια άλλη πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλεί ευερεθιστότητα. Όταν κάποιος αισθάνεται κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνεται ότι όλα είναι δύσκολα, κάτι που τον κάνει να κατακλύζεται εύκολα και να είναι ευαίσθητος σε ενοχλήσεις. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να χτυπήσουν τα κοντινά τους άτομα.

8. Προβλήματα σωματικής υγείας

Τα προβλήματα με τη σωματική υγεία συμβάλλουν επίσης στην ευερεθιστότητα. Θέματα υγείας, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, πονοκέφαλοι και χρόνιοι πόνοι, όλα κάνουν τους ανθρώπους ευερέθιστους και ενοχλητικούς.

9. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα θα έχουν ευερεθιστότητα ως παρενέργεια. Τα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή οι β-αναστολείς, είναι γνωστό ότι σας κάνουν πιο ευερέθιστους.

10. Μαθημένη συμπεριφορά

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε σπίτια όπου ο εκνευρισμός ήταν συνηθισμένος και φυσιολογικός διαπιστώνουν ότι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς να εκφράσουν τη δική τους ενόχληση με παρόμοιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να έχουν μάθει ότι αυτός είναι ένας αποδεκτός τρόπος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

11. Τύπος προσωπικότητας

Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο πιθανό να είναι πιο ευερέθιστοι από άλλους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τύπο της προσωπικότητάς τους ή τη γενετική τους σύνθεση.

12. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορεί επίσης να συμβάλει στα επίπεδα ευερεθιστότητάς μας. Οι άνθρωποι που ζουν σε θορυβώδη ή χαοτικά περιβάλλοντα τείνουν να αισθάνονται πιο συχνά πιεσμένοι και ευερέθιστοι.

13 στρατηγικές για να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό και την ενόχληση

Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τα αρνητικά συναισθήματα, υπάρχουν τρόποι να τα διαχειριστείτε. Ακολουθούν 13 συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Προσέξτε τον εσωτερικό σας κριτή. Μπορεί να είναι πολύ επικριτικός και αυστηρός ειδικά όταν είστε ήδη οξύθυμοι.
  2. Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε αρνητικά πρότυπα σκέψης και να τα αντικαταστήσετε με θετικά.
  3. Εξασκηθείτε στη θετική αυτοομιλία. Αντικαταστήστε την αρνητική αυτοσυζήτηση με θετικές επιβεβαιώσεις, όπως «είμαι ικανός» και «είμαι άξιος αγάπης».
  4. Να είσαι επιεικής. Αφήστε τον θυμό και την αγανάκτηση προς τον εαυτό σας ή τους άλλους - αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε.
  5. Βρείτε υγιεινές διεξόδους για θυμό. Εάν είστε θυμωμένοι, βρείτε υγιείς τρόπους για να το εκφράσετε υγιεινά - ασκηθείτε, γράψτε ημερολόγιο ή μιλήστε με κάποιον.
  6. Μάθε να λες όχι. Μάθετε πότε να λέτε όχι σε αγχωτικά ή χρονοβόρα αιτήματα.
  7. Προσδιορίστε τα ερεθίσματα σας. Η γνώση των καταστάσεων, των ανθρώπων ή των περιστάσεων που συνήθως προκαλούν ευερεθιστότητα είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείρισή του.
  8. Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα. Δοκιμάστε τεχνικές, όπως η βαθιές αναπνοές, άθληση και διαλογισμός, για τη μείωση των επιπτώσεων των αρνητικών συναισθημάτων.
  9. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Μέθοδοι, όπως η γιόγκα, οι κατευθυνόμενες εικόνες και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας.
  10. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Οι δεξιότητές σας στη συναισθηματική ρύθμιση μειώνονται όταν σας στερείται ύπνου, γι' αυτό προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες ποιότητας κάθε βράδυ.
  11. Διατηρήστε καλή διατροφή. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για να παρέχει στο σώμα σας τους πόρους που χρειάζεται για να λειτουργεί βέλτιστα — αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και την υπερβολική καφεΐνη.
  12. Ασκήσου τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  13. Βρείτε μια εφαρμογή που λειτουργεί για εσάς. Οι εφαρμογές ψυχικής υγείας παρέχουν στους χρήστες μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία, όπως καθοδηγούμενους διαλογισμούς, ασκήσεις χαλάρωσης και ανιχνευτές διάθεσης.

Οι επιπτώσεις του χρόνιου εκνευρισμού και ευερεθιστότητας

Ο επίμονος εκνευρισμός επηρεάζει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία. Ο θυμός, ο εκνευρισμός και η απογοήτευση συνδέονται στενά και μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές σκέψεις που οδηγούν σε καταστροφική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί τελικά να βλάψει τις σχέσεις, την παραγωγικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να είσαι επίμονα ευερέθιστος έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Το να είστε συνεχώς ταραγμένοι θα σας κάνει πιο δύσκολο να καταπολεμήσετε και αυτές τις διαταραχές ψυχικής υγείας.
Όταν κυριαρχεί ο εκνευρισμός

Όταν η ευερεθιστότητα γίνεται μόνιμο πρόβλημα, είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξετε μια ματιά στον αντίκτυπο που έχει στη ζωή σας. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να χτυπάει τους άλλους, να αποφεύγει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή να μην μπορείς να συγκεντρωθείς και να συγκεντρωθείς, τότε καλό είναι να αντιμετωπίσεις αυτές τις ανησυχίες.

Ο επίμονος εκνευρισμός μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή σας και να σας δυσκολέψει να χαλαρώσετε ή να απολαύσετε ακόμη και τα μικρά πράγματα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις σας με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους σας. Τα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση ή προβλήματα ύπνου, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν πρόβλημα ευερεθιστότητας.

Μπορούν τα συμπληρώματα να βοηθήσουν στην επίμονη ευερεθιστότητα;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που διερεύνησαν ποια συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην ευερεθιστότητα. Διαπίστωσαν ότι ενώ ορισμένα συμπληρώματα έχουν αποτέλεσμα, δεν είναι πάντα ασφαλές να τα παίρνετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα και άλλες παθήσεις υγείας, που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο. δεν πρέπει ποτέ να αρχίσετε να τα παίρνετε πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μερικά κοινά συμπληρώματα είναι το μαγνήσιο, η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η L-θεανίνη και η CBD. Αλλά θυμηθείτε - δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Ένας γιατρός θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια;

Αν και οι στρατηγικές αυτοβοήθειας είναι αποτελεσματικές για τη διαχείριση της ευερεθιστότητας, μερικές φορές, απλώς δεν αρκούν. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν αυτές οι στρατηγικές αποτύχουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας ή εάν βλάπτουν την καθημερινότητά σας. Ένας θεραπευτής ή σύμβουλος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί το υποκείμενο πρόβλημα ενώ θα αναπτύξετε εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης για την αντιμετώπισή του.

Η ρύθμιση της ευερεθιστότητας δεν είναι εύκολη, αλλά εντελώς εφικτή! Με συνεχή προσπάθεια και σωστές στρατηγικές, μπορείτε να επιτύχετε ένα επίπεδο ηρεμίας στην καθημερινότητά σας. Λάβετε υπόψη ότι η αυτοσυμπόνια είναι επίσης ζωτικής σημασίας εδώ. να είστε πάντα ευγενικοί με τον εαυτό σας, να αναγνωρίζετε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να ζητάτε βοήθεια όταν χρειάζεται. Όταν έχετε αφοσίωση και θετική προοπτική για τη ζωή - τίποτα δεν θα σας εμποδίσει να επιτύχετε το μεγαλείο.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Τσάγια βοτάνων για τις κράμπες της περιόδου

Τσάγια βοτάνων για τις κράμπες της περιόδου

Χάρη στις ιδιότητές τους,αυτά τα αφεψήματα μπορούν να μας βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου.

Περισσότερα
Έχετε Υψηλή Πίεση; Δείτε Το Παρακάτω Ρεπορτάζ!
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου