Δυο...Άκρως Χορτοφαγικές Συνταγές Για Σούπες!

Δυο...Άκρως Χορτοφαγικές Συνταγές Για Σούπες!

Δυο...Άκρως Χορτοφαγικές Συνταγές Για Σούπες!

Γευστικές και πολύ θρεπτικές οι σούπες με λαχανικά, μπορεί να αποτελέσουν ένα τονωτικό πρώτο πιάτο (λόγω της πληθώρας των βιταμινών τους και ιχνοστοιχείων τους) ή ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα. Ιδού δυο συνταγές που θα σας ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο!
 

Κολοκυθόσουπα

Υλικά για 2-4 άτομα:

·         400 γρ. κολοκυθάκια

·         3 μικρά μανιτάρια

·         1 λίτρο γάλα σόγιας (διαλυμένο)

·         1 κουταλιά κουζού*

·         1 κρεμμύδι

·         σκόρδο

·         θυμάρι

·         μαϊντανό

·         μοσχοκάρυδο

·         1 κουταλιά λάδι

·         νιφάδες καλαμποκιού

 

Εκτέλεση:

1.     Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε σ’ ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι και το θυμάρι.

2.    Ρίχνετε στο τηγάνι τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες και έπειτα και τα κολοκυθάκια ψιλοκομμένα και αυτά.

3.    Λίγα λεπτά αργότερα, προσθέτετε το γάλα σόγιας και αφήνετε τα υλικά να βράσουν μαζί για 40 λεπτά της ώρας.

4.    Διαλύετε το κουζού σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε κι αυτό στη σούπα, ανακατεύοντας διαρκώς. Μετά από περίπου ένα τέταρτο, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τις νιφάδες του καλαμποκιού, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και ψιλοκομένο μαϊντανό και σερβίρετε.

 
 

Σούπα σπαραγγιών
 
Υλικά για 4 άτομα:
·         ½ κιλό σπαράγγια
·         ¼ κιλού αρακά (καθαρισμένο)
·         1 λίτρο νερό
·         3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
·         1 κρεμμύδι
·         λίγο μαϊντανό
·         250 ml φυτική κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι)
·         100 γρ. παρμεζάνα
·         αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:
1.     Καθαρίζετε τα σπαράγγια πετώντας το σκληρό τους μέρος. Αφαιρείτε τις κορυφές τους και τις βάζετε να βράσουν στον ατμό, ενώ παράλληλα ψιλοκόβετε το υπόλοιπο μέρος από τα σπαράγγια.
2.    Βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε το αλατοπίπερο μαζί με τα ψιλοκομμένα σπαράγγια και τον αρακά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου ένα τέταρτο της ώρας.
3.    Στο μεταξύ, ρίχνετε το λάδι σ’ ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί σωτάρετε ελαφρώς το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το προσθέτετε μαζί με τον μαϊντανό στην κατσαρόλα με τα σπαράγγια.

        Μόλις τα λαχανικά στην κατσαρόλα μαλακώσουν αρκετά, τα ρίχνετε στο μπλέντερ (μαζί με το υγρό τους) για να πολτοποιηθούν και έπειτα τα ξαναβάζετε για λίγο στην κατσαρόλα με την παρμεζάνα. (Αν προτιμάτε τη σούπα πιο αραιή, προσθέτετε όσο καυτό νερό χρειάζεται). Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μισή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε και μόλις πάρει μια βράση η σούπα αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
        Σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα και μοιράζετε σ’ αυτά τις κορυφές των σπαραγγιών και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.