Αρσενικό Στο Κοτόπουλο

Αρσενικό Στο Κοτόπουλο

Αρσενικό Στο Κοτόπουλο

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

Το αρσενικό είναι ένα από τα πιο δυνατά δηλητήρια που υπάρχουν στη φύση. Σε μεγάλη δόση σε σκοτώνει. Σε μικρότερες δόσεις είναι καρκινογόνο, καταστρέφει τα όργανα του σώματος, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Ε, λοιπόν, αυτό το δηλητήριο το καταναλώνουμε καθημερινά, χωρίς να το γνωρίζουμε. Απλά γιατί οι μονάδες εκτροφής πουλερικών σε όλον τον κόσμο το χρησιμοποιούν ως πρόσθετο στην τροφή τους. Και δεν το προσθέτουν παράνομα, είναι εγκεκριμένο με το νόμο. Ο λόγος; Για την καταπολέμηση εντερικών παρασίτων, στα οποία τα πουλερικά παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία. Και δεν είναι κάτι μυστικό. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ευρώπη, κατά διαστήματα «σκάνε» στον Τύπο διατροφικά σκάνδαλα, για το πώς η βιομηχανίες εκτροφής των πουλερικών ψάχνουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος από την εκτροφή του κοτόπουλου. Μεγαλώνοντας τα κοτόπουλα με στόχο τη μεγαλύτερη παραγωγή, τα ταΐζουν με ιχθυάλευρα, ζωικές πρωτεΐνες, άλμη, χημικά, βελτιωτικά γεύσης (με πιο επικίνδυνο το γλουταμινικό νάτριο, που το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Βλ. σχετικό άρθρο μου σε προηγούμενο τεύχος), ισχυρές αντιβιώσεις,  μέχρι και απόβλητα υποπροϊόντων από άλλα ζώα.

Έτσι και για το αρσενικό έχουν κατά καιρούς γραφτεί διάφορα. Και ενώ κάποιοι «επιστήμονες» προσπαθούν να μας πείσουν ότι το αρσενικό που παίρνουμε από τα κοτόπουλα είναι σε ποσότητα τέτοια που δεν είναι επικίνδυνο, νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η χρόνια έκθεση στο αρσενικό, καταναλώνοντας 4 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο, μπορεί να συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Σημειώνεται δε ότι όσοι το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Και παρόλο που αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα του αρσενικού για την υγεία του ανθρώπου, οι χημικές βιομηχανίες δεν το αποσύρουν, απλά αλλάζουν όνομα και με αρωγό το ίδιο το κράτος, το ξαναπροωθούν στην αγορά.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Αν μπορείς να το πληρώσεις πιο ακριβά, τότε καλύτερο είναι το βιολογικό ή ακόμα και το ελευθέρας βοσκής, αλλά πρέπει να ξέρεις τον παραγωγό και τις μεθόδους του, γιατί πολλοί δεν το κάνουν μόνο για να κερδοσκοπήσουν αλλά και από άγνοια, προσπαθώντας, με τους παραπάνω τρόπους που αναφέραμε, να κρατήσουν «υγιή» και να φουσκώσουν τα πουλερικά, ώστε να πιάσουν όσο μεγαλύτερο βάρος μπορούν.

Υπάρχει βέβαια και η λύση «vegan», να μην τρώμε δηλαδή καθόλου κρέας και κατ’ επέκταση κοτόπουλο, αλλά αυτό είναι επιλογή του καθενός.