Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Μια οικογένεια στην Τουρκία βρέθηκε να περπατάει στα τέσσερα, ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει αναφερθεί ποτέ πριν στους σύγχρονους ανθρώπους και οι επιστήμονες διερευνούν τη σχέση μεταξύ αυτού και της θεωρίας της ανθρώπινης εξέλιξης

Η οικογένεια Ulas από το Χάταϊ της Τουρκίας, που περπατάει στα τέσσερα, με τους καρπούς των χεριών κάτω, έχει κάνει τους επιστήμονες να διαφωνούν. 

Απομονωμένη σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Τουρκίας, ανάμεσα σε χωμάτινους δρόμους και πέτρινα σπίτια, ζει μια οικογένεια που φαίνεται να μην αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια εξέλιξης. Αρχικά διαφημιζόταν από Τούρκους επιστήμονες ως απόδειξη της «οπισθοδρομικής εξέλιξης», καθώς αρκετά μέλη της οικογένειας Ulas περπατάνε… στα τέσσερα.

Αυτό το ασυνήθιστο τετράποδο βάδισμα, που δεν έχει αναφερθεί ποτέ πριν σε ενήλικες σύγχρονους ανθρώπους, αμφισβητεί την κατανόησή μας για την ανθρώπινη εξέλιξη. Η οικογένεια Ulas, με ορισμένα μέλη να παρουσιάζουν αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό, ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο μέσω μιας επιστημονικής εργασίας, και ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο "The Family That Walks on All Fours". Η ανακάλυψη άφησε την επιστημονική κοινότητα σε απόλυτη σύγχυση.

Ο καθηγητής Nicholas Humphrey, εξελικτικός ψυχολόγος από το London School of Economics, ανακάλυψε ότι έξι από τα 18 παιδιά της οικογένειας γεννήθηκαν με αυτό το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Τραγικά, ένας από αυτούς τους έξι πέθανε από τότε.

Σε μια ειλικρινή συνέντευξη στο 60 Minutes Australia, ο καθηγητής Humphrey εξέφρασε την έκπληξή του: «Ποτέ δεν περίμενα ότι ακόμη και κάτω από την πιο εκπληκτική επιστημονική φαντασία ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια ζωώδη κατάσταση».

Επεξεργάστηκε περαιτέρω τη σημασία του διποδισμού στη διάκριση των ανθρώπων από τα άλλα ζώα. Είπε: «Αυτό που μας ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο των ζώων είναι το γεγονός ότι είμαστε το είδος που περπατάει με δύο πόδια και κρατά το κεφάλι μας ψηλά στον αέρα... φυσικά είναι η γλώσσα και όλα τα άλλα επίσης, αλλά είναι τρομερά σημαντικό για την αίσθηση ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους στο ζωικό βασίλειο. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν αυτό το όριο."

Το ντοκιμαντέρ περιέγραψε προκλητικά την οικογένεια Ulas ως δυνητικά «τον κρίκο που λείπει μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου», υποστηρίζοντας την «ανείπωτη σημασία τους για τον καθένα μας» και ισχυριζόμενος ευθαρσώς ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν».

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, Τούρκοι επιστήμονες πρότειναν ότι μπορεί να είχε συμβεί μια μορφή «απομάκρυνσης», αντιστρέφοντας δυνητικά τρία εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Αυτή η αμφιλεγόμενη θεωρία αντιμετωπίστηκε με κριτική από τον καθηγητή Humphreys, ο οποίος την έκρινε «βαθιά προσβλητική» και «επιστημονικά ανεύθυνη» σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC.

Τα παιδιά στο επίκεντρο αυτής της μελέτης βρέθηκαν να έχουν συρρικνωμένη παρεγκεφαλίδα, μια πάθηση που συνήθως δεν επηρεάζει τον διποδισμό σε άλλους ανθρώπους, αναφέρει η Daily Star. Ωστόσο, οι σκελετοί αυτών των παιδιών έμοιαζαν περισσότερο με πιθήκους παρά με ανθρώπους, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Παρά αυτές τις ομοιότητες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κίνησή τους διέφερε από τους πιθήκους. δεν περπατούσαν στις αρθρώσεις τους αλλά χρησιμοποιούσαν ίσια χέρια.

Ο καθηγητής Humphrey προσέφερε μια εναλλακτική προοπτική στο BBC: «Νομίζω ότι είναι πιθανό αυτό που βλέπουμε σε αυτή την οικογένεια να είναι κάτι που αντιστοιχεί σε μια εποχή που δεν περπατούσαμε σαν χιμπατζήδες, αλλά ήταν ένα σημαντικό βήμα ανάμεσα στο να κατέβουμε από τα δέντρα. και να γίνει πλήρως δίποδη».

Πρότεινε επίσης ότι η ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να επηρεάστηκε από την έλλειψη ενθάρρυνσης να σταθούν όρθια μετά την ηλικία των εννέα μηνών.

Για να βοηθήσουν την πρόοδό τους, ανατέθηκε στα παιδιά ένας φυσιοθεραπευτής και εφοδιάστηκε με εξοπλισμό σχεδιασμένο να τα βοηθά να περπατούν με δύο πόδια. Μέχρι τη στιγμή που ο καθηγητής Humphrey έκανε μια δεύτερη επίσκεψη στην Τουρκία, σημείωσε σημαντικές βελτιώσεις στην κινητικότητά τους.

Διαβάστε επίσης...

ΑΦΥΠΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ(5ημερο στη Σαμοθράκη)
«Ας μιλήσουμε για τα παιδιά»: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία

«Ας μιλήσουμε για τα παιδιά»: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία

Αποτελεσματική παρέμβαση ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων

Περισσότερα
SOS! Μην Απολυμαίνετε Τις Πατούσες Του Σκύλου!

SOS! Μην Απολυμαίνετε Τις Πατούσες Του Σκύλου!

Μην Απολυμαίνετε Τις Πατούσες Του Σκύλου σας

Περισσότερα