Δημιουργία μπιζελιών με αυξημένο σίδηρο θα λύσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας παγκοσμίως

Δημιουργία μπιζελιών με αυξημένο σίδηρο θα λύσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας παγκοσμίως

Δημιουργία μπιζελιών με αυξημένο σίδηρο θα λύσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας παγκοσμίως

Ο Σίδηρος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, σχηματίζοντας ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των οργάνων και βοηθώντας την ουσιαστική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Ωστόσο, η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου επηρεάζει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο Κέντρο John Innes βρήκαν μια λύση σε αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι η ανεπάρκεια του σιδήρου αποτελεί από τις μεγαλύτερες ανεπάρκειες στον κόσμο.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Janneke Balk, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν γενετικές ακολουθίες υπεύθυνες για υψηλό σίδηρο σε φυτά όπως τα μπιζέλια και τα δημητριακά. Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ζητήματος υγείας της αναιμίας μέσω καλλιεργειών με σίδηρο. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή την έρευνα, αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό αποτέλεσμα είναι ότι η γνώση αυτών των μεταλλάξεων θα μπορούσε να ενημερώσει τις στρατηγικές επεξεργασίας γονιδίων για την αύξηση του σιδήρου σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών.

Περισσότερο σίδηρο στα φυτά

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant, η έρευνα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της αναιμίας της ανεπάρκειας σιδήρου, μια κατάσταση που επικρατεί, ιδίως μεταξύ των κοριτσιών και των γυναικών παγκοσμίως, και επιδεινώνεται από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος λόγω των ανησυχιών για την αλλαγή του κλίματος. Η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου οδηγεί σε μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, επηρεάζοντας την αποθήκευση και τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την αλληλουχία RNA για τον εντοπισμό γονιδίων που εκφράζονται σε φυτά PEA υψηλού σιδήρου, συγκρίνοντάς τα με φυσιολογικά φυτά. Μέσω υπολογιστικής χαρτογράφησης και φυτικών πειραμάτων, καθορίζουν τις ακριβείς μεταλλάξεις και τις θέσεις τους στο γονιδίωμα των μπιζελιών.

Οι συνέπειες αυτής της ανακάλυψης εκτείνονται πέρα από τα μπιζέλια. Ο εντοπισμός αυτών των γονίδια, μπορεί να οδηγήσει την έρευνα να αρχίσει να κάνει πρόοδο τόσο στην επιστημονική κατανόηση όσο και στις πρακτικές βελτιώσεις στην παραγωγή τροφίμων με υψηλότερη πιο βιοδιαθέσιμη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτούς τους φαινότυπους υψηλού σιδήρου ανοίγουν το δρόμο για τη βιοκαταθέτηση ή την ενίσχυση της διατροφικής αξίας των τροφίμων.

Οι πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν βλαστούς μπιζελιού με δέκα φορές περισσότερο σίδηρο και ανάπτυξη φυσικών συμπληρωμάτων σιδήρου χωρίς τις παρενέργειες των χημικών εναλλακτικών λύσεων. Επιπλέον, η διατηρημένη φύση αυτών των γονιδίων σε ολόκληρο το φυτικό βασίλειο υπονοεί τη δυνατότητα βιοκατασκευής άλλων καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το κριθάρι.

Η ταυτοποίηση αυτών των αλληλουχιών επιλύει ένα μακροχρόνιο επιστημονικό μυστήριο. Οι δύο ποικιλίες μπιζελιών υψηλού σιδήρου, το κλειδί για την κατανόηση της μεταφοράς σιδήρου των φυτών, αποτελούσαν το επίκεντρο της έρευνας για περισσότερα από 30 χρόνια. Το πρώτο σχέδιο του γονιδιώματος των μπιζελιών, που ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, βοήθησε σημαντικά αυτή την ανακάλυψη.

Πώς να πάρετε αρκετό σίδηρο από φυτά

Η ανακάλυψη των μπιζελιών και των δημητριακών θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τα συμπληρώματα σιδήρου και να προσφέρει μια φυσική, πιο βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου. Οι ερευνητές στο John Innes Center ανέφεραν ότι η ανακάλυψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα διαιτητικά πρότυπα μετατοπίζονται παγκοσμίως, με αυξανόμενη έμφαση στις φυτικές δίαιτες και τη βιωσιμότητα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το κρέας δεν είναι το μόνο, ούτε η καλύτερη, πηγή σιδήρου και μια ποικιλία φυτικών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα σιδήρου υπό έλεγχο - και χωρίς τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Η Anna Herby, DHSC, RD, CDE, ειδικός στον τομέα της διατροφής στην Επιτροπή γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM), εξηγεί ότι τα ευρήματα στο John Innes είναι πράγματι ευεργετικά για ορισμένους πληθυσμούς. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου, όπως αθλητές, έγκυες γυναίκες, παιδιά, ασθενείς με συνθήκες GI που μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου ή ασθενείς που είχαν σημαντική απώλεια αίματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο περισσότερο σίδηρο λόγω είτε της αυξημένης ανάγκης, της μειωμένης ικανότητας απορρόφησης του σιδήρου ή της απώλειας σιδήρου μέσω του αίματος. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μειώσει την ανάγκη για συμπλήρωση σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν τα υψηλά σε σίδηρο όσπρια και οι κόκκοι είναι άμεσα διαθέσιμοι.

Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη φυτική δίαιτα συνήθως παίρνουν αρκετό σίδηρο, υποδεικνύοντας ότι ειδικές τροποποιήσεις υψηλού σιδήρου ενδέχεται να μην είναι απαραίτητες για όλους. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή δεν έχουν υψηλότερα ποσοστά αναιμίας για έλλειψη σιδήρου από εκείνα που ακολουθούν παμφάγα διατροφή στις ανεπτυγμένες χώρες

Μερικές από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, είναι όσπρια όπως φακές, σόγια, λευκά φασόλια, φασόλια, μαύρα φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια. Σπόροι επίσης, (σκεφτείτε τους σπόρους κολοκύθας, ταχίνι, ηλιόσπορους, κάνναβη και σπόρους λίνου) και ολικής αλέσεως τρόφιμα όπως quinoa, καστανό ρύζι, βρώμη και δημητριακά.

Τα σκοτεινά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μαζί με το μπρόκολο, μερικά αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα, σταφίδες και δαμάσκηνα) και μελάσσα είναι επίσης μεγάλες πηγές σιδήρου. Το κρέας, ειδικά το κόκκινο κρέας, περιέχει σίδηρο, αλλά συνδέεται με χρόνια ασθένεια, έτσι δεν είναι μια βέλτιστη πηγή διαιτητικού σιδήρου.

Γενικότερα, η ενσωμάτωση των μπιζελιών και των δημητριακών υψηλού σιδήρου στη διατροφή κάποιου πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης φυτικής δίαιτας. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών, που αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου, συνιστάται για τη βέλτιστη απορρόφηση σιδήρου. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να μειώσουμε την κατανάλωση καφέ και της σοκολάτας αφού ο καφές, το τσάι και το κακάο μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση".

Η κατανάλωση βιταμίνης C παράλληλα με το σίδηρο είναι το κλειδί για την ενίσχυση της απορρόφησης και θα ισχύει για τα νέα μπιζέλια και τα δημητριακά. 

μελέτη: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/tpj.16514


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

4 απλές συμβουλές για να μπορείτε να τηρήσετε τις αποφάσεις σας
Πώς Θα Ξαναβρώ Τη Γραμμή Μου Μετά Τον Τοκετό;

Πώς Θα Ξαναβρώ Τη Γραμμή Μου Μετά Τον Τοκετό;

Πώς Θα Ξαναβρώ Τη Γραμμή Μου Μετά Τον Τοκετό;

Περισσότερα
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΟ – ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΟ – ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ

Χαμηλές τιμές μαγνησίου ορού (≤ 0.75 mmol/L ή1.8 mg/dL) καταγράφονται σταθερά σε άτομα με ΣΔ2

Περισσότερα