Πρέπει να μετράμε θερμίδες τελικά ή όχι;

Πρέπει να μετράμε θερμίδες τελικά ή όχι;

Πρέπει να μετράμε θερμίδες τελικά ή όχι;

Η απόφαση να χάσετε βάρος είναι πολύ σημαντική όπως είναι και η δέσμευση για αλλαγή που περιλαμβάνει. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε προφανώς θα πρέπει να κάνετε καλύτερες επιλογές φαγητού και να ασκήστε, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μετράτε αυστηρά και τις θερμίδες που καταναλώνετε; 

Είναι ένα ερώτημα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε έχει κάνει δίαιτα ή σκέφτεται να ξεκινήσει. Η πρόσληψη θερμίδων είναι το κλειδί για την ενεργειακή ισορροπία. Όμως, όταν εστιάζουμε κυρίως στις θερμίδες, συχνά η προσοχή μας διαφεύγει από το τι είναι πραγματικά υγιεινό, με αποτέλεσμα οι διατροφικές μας επιλογές να μην είναι και οι καλύτερες.

Τι χρειάζεται να κάνουμε τελικά;

Από τη μία πλευρά, είναι πολύ απλό να παρακολουθούμε την πρόσληψη των θερμίδων. Είναι μόνο ένας αριθμός που πρέπει να σκεφτόμαστε. Από την άλλη, η παρακολούθηση των θερμίδων δεν μας διαφωτίζει και μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή εμμονή που μπορεί τελικά να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό. 

Η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε τόσο περιορισμένοι που μερικές φορές καταλήγουμε σε υπερκατανάλωση. Πρώτα απ 'όλα, κανείς δεν ξέρει πόσες θερμίδες πραγματικά χρειάζεται.  Επίσης, η μέτρηση των θερμίδων στη συσκευασία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κατά προσέγγιση έως και 20% και αυτός ο αριθμός να εξακολουθεί να είναι μέσα στα νόμιμα επίπεδα. Και μην ξεχνάτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα απορροφώνται διαφορετικά από το σώμα από ό,τι τα ωμά και μη μη-επεξεργασμένα.

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές των ειδικών:

 • Ακούστε το σώμα σας
 • Φάτε πάντα όταν είστε πεινασμένοι. (όταν γνωρίζετε φυσικά ότι είστε πραγματικά πεινασμένοι)
 • Φάτε τροφές που έχετε πραγματικά τη διάθεση να φάτε
 • Δώστε όλη σας την προσοχή στο γεύμα που έχετε μπροστά σας
 • Παρατηρήστε τις αισθήσεις στο σώμα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό
 • Τρώτε πάντα καθιστοί
 • Μασάτε καλά την κάθε μπουκιά
 • Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα σερβιρίσματος
 • Απολαύστε τις γεύσεις, την υφή, την αίσθηση στο στόμα, το πόσο τραγανό ή μαλακό, αλμυρό ή γλυκό είναι ένα τρόφιμο
 • Προσπαθήστε να επιλέγετε υγιεινά τρόφιμα και βρείτε ποια από αυτά είναι νόστιμα σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα
 • Ανακαλύψτε υγιεινές εναλλακτικές π.χ. φτιάξτε το δικό σας σπιτικό sorbet και αποφύγετε το έτοιμο παγωτό
 • Μερικές φορές υποκύψτε σε μια μικρή παρασπονδία
 • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
 • Κοιμηθείτε αρκετές ώρες κάθε ημέρα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γενική άποψη ήταν ότι εάν θέλει κάποιος να χάσει βάρος θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες και να καίει περισσότερες, δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων. Τώρα, πολλοί από τους επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει μια άλλη μέτρηση που είναι πολύ πιο σημαντική: τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Όλα τα τρόφιμα χωρίζονται σύμφωνα με τον συνδυασμό αυτών των μακροθρεπτικών και έτσι καθορίζεται το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος είναι εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο. Ως μικροθρεπτικά συστατικά υπολογίζονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Η μέτρηση των θερμίδων παραμένει σημαντική όταν προσπαθείτε να χάσετε λίπος ή να «χτίσετε» μύες, αλλά όταν αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την καταμέτρηση των μακροθρεπτικών συστατικών, τότε έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν τρώτε υγιεινές τροφές, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες. Εφ 'όσον δίνετε στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται, θα φροντίσει μόνο του τα υπόλοιπα, ακόμη και το να διατηρείται σε ένα υγιές βάρος. Δεν χρειάζεται να είσαστε με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι, χαλαρώστε και επικεντρωθείτε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα αυτών που καταναλώνετε.

Διαβάστε επίσης...

Πώς γίνεται η ανοσοθεραπεία μιας αλλεργίας;

Πώς γίνεται η ανοσοθεραπεία μιας αλλεργίας;

Φυσικά αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει πια αποτέλσμα.

Περισσότερα
Πώς Ήταν Τα Ιατρικά Κέντρα Στην Αρχαιότητα; Της Ελισάβετ Σταματίου
Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Περισσότερα