Το χριστουγεννιάτικο δείπνο και οι… vegans

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο και οι… vegans

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο και οι… vegans

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ήδη αρχίζουμε να κάνουμε χώρο στο στομάχι μας για την μεγάλη μέρα! Άλλωστε, ποιος μπορεί να αντισταθεί στην κλασσική γεμιστή γαλοπούλα με τα υπόλοιπα συνοδευτικά που κάνουν το στομάχι μας να γουργουρίζει μόνο στην ιδέα ότι θα τα γευτούμε; Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η μία μέρα του χρόνου που ακόμα και οι vegans σκέφτονται να αλλαξοπιστήσουν. Παρακάτω θα σας δείξουμε γιατί αυτή η άποψη είναι ΛΆΘΟΣ. Ακολουθούν ένα μενού vegan για το γιορτινό τραπέζι που δεν έχουν τίποτα να φοβηθεί από την κλασσική γεμιστή γαλοπούλα!

Βελουτέ σούπα από κίτρινη κολοκύθα... για ορεκτικό

Υλικά: 

  • 750 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη κομμάτια
  • 1 καρότο σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 500ml γάλα αμυγδάλου
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, το τζίντζερ, το κάρυ και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά και ανακατεύουμε
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 
  • Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν η κολοκύθα και τα καρότα
  • Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ
  • Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί

Tip: Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Πράσινη σαλάτα με με dressing από πετιμέζι και βαλσαμικό

Υλικά: 

  • 1 μαρούλι μικρό
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 καρότα
  • Σπόροι από 1 ρόδι
  • 1 λόλα κόκκινη
  • 2 ρίζες αντίδια
  • 2-3 ρίζες σπανάκι
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

Για το dressing:

  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 3 κ.σ. πετιμέζι
  • Αλάτι

Εκτέλεση: 

  • Πλένετε καλά όλα τα σαλατικά και τα καθαρίζετε φυλλαράκι φυλλαράκι να φύγουν τα χώματα.
  • Ψιλοκόβετε το μαρούλι, τη λόλα, τα αντίδια, το σπανάκι, τη ρόκα και τρίβετε από πάνω τα πλυμένα και καθαρισμένα καρότα.
  • Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τις κόκκινες πιπεριές πολύ ψιλοκομμένες. 
  • Ανακατεύετε καλά και σκορπίζετε από πάνω τους σπόρους του ροδιού. 
  • Ανακατεύετε ξανά και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  • Ετοιμάζετε το dressing: ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, το πετιμέζι και το αλάτι και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing, ανακατεύετε για τελευταία φορά και σερβίρετε

Κανελόνια με μανιτάρια, πράσα και κρέμα από ηλιόσπορο... για κυρίως

Υλικά:

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. πράσσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 φλ. γάλα αμυγδάλου
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.σ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι 
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορος
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

Για την κρέμα ηλιόσπορου:

  • 1 φλ. ηλιόσπορος μουλιασμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/3 ματσάκι άνηθος
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 7 κ.σ. νερό 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε τα πορτσίνια για 2 ώρες σε 1 φλιτζάνι γάλα. Κρατάμε το γάλα.
  • Ψιλοκόβουμε τα πορτσίνια μετά το μούλιασμα.
  • Βάζουμε τα πορτσίνια σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το λάδι και μετά από 2-3 λεπτά σοτάρισμα, σβήνουμε με ούζο.
  • Ρίχνουμε πολύ πιπέρι, ανακατεύουμε και όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Φτιάχνουμε την κρέμα ρίχνοντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι ομογενοποίηση.
  • Περνάμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε 3 κ.σ. κρέμας ηλιόσπορου στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε ένα πυρέξ και αραδιάζουμε ένα-ένα τα κανελόνια κολλητά, γεμίζοντάς τα με τη γέμιση.
  • Αραιώνουμε την κρέμα με ένα φλιτζάνι γάλα και περιχύνουμε τα κανελόνια.
  • Μετά περιχύνουμε και με το δεύτερο φλιτζάνι γάλα, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο, σουσάμι και διατροφική μαγιά.
  • Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο στο τέλος και ψήνουμε άλλα 5-10 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πανακότα με γάλα καρύδας... για επιδόρπιο

Υλικά

  • 165ml γάλα καρύδας
  • 50ml κρέμα καρύδας 
  • 1κ.γλ. βανίλια
  • 1 κ.σ σκόνη αγάρ-αγάρ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • Γλυκό του κουταλιού της επιλογής σας

Εκτέλεση

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέστε το γάλα καρύδας και τη σκόνη αγάρ-αγάρ, ζεστάνετε το μείγμα σας και ανακατέψτε καθόλη τη διάρκεια. Προσοχή δε θέλουμε να πάρει βράση.
  • Αποσύρετε το από τη φωτιά και προσθέστε την κρέμα καρύδας, το άρωμα βανίλιας, τη ζάχαρη  καρύδας και ανακατέψτε πολύ καλά.
  • Τοποθετήστε το μείγμα σας σε 2 μπολάκια, αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια βάλτε τα στο ψυγείο για min 4 ώρες.
  • Κατά το σερβίρισμα περιχύστε με γλυκό του κουταλιού

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Πρέπει να μετράμε θερμίδες τελικά ή όχι;

Πρέπει να μετράμε θερμίδες τελικά ή όχι;

Όταν εστιάζουμε κυρίως στις θερμίδες, συχνά η προσοχή μας διαφεύγει από το τι είναι πραγματικά υγιεινό.

Περισσότερα
ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους, υγεία και διατροφή

Περισσότερα
Βαρέα μέταλλα: Οι επιπτώσεις τους για την υγεία μας

Βαρέα μέταλλα: Οι επιπτώσεις τους για την υγεία μας

Τα βαρέα μέταλλα προκαλούν ανησυχία λόγω των τεκμηριωμένων δυνατοτήτων τους για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Περισσότερα