ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ

Υλικά 

Για την ταχινόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ.)
  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
  • 1/4-1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα (κοφτή)
  • 1/2 κ.γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 κ.γ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 320 γρ. χλιαρό νερό (περίπου 1½ φλ.)

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. ταχίνι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα

Διαδικασία

Για τη ζύμη

  • Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
  • Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό νερό της συνταγής. 
  • Ανακατεύουμε να διαλυθεί. 
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. 
  • Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. 
  • Η ταχινόπιτα μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. 
  • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. 
  • Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό (περίπου 1,5 φλ.). 
  • Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. 
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη. 
  • Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7 με 8 λεπτά, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.
  • Η ζύμη θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απλά θα πάρει παραπάνω χρόνο.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και πλάθουμε σε μακρύ ρολό.
  • Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
  • Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω.
  • Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Τα σκεπάζουμε για να µη ξεραθούν.
  • Τα αφήνουμε για 15′ να ξεκουραστούν.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ.
  • Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε.
  • Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ.
  • Διπλώνουμε το φύλλο.
  • Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος.
  • Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό.
  • Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του.
  • Το διπλώνουμε στη μέση.
  • Το μισό πάνω στο άλλο μισό.
  • Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ.
  • Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται.
  • Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες όταν ψηθούν.
  • Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά.

πηγή: argiro.gr


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου: Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία μας

Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου: Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία μας

Το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου οδηγεί σε χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλα συμπτώματα.

Περισσότερα
ΙΣΑ: Οδηγίες Προφύλαξης Από Τον Καύσωνα Για Τους Καρδιοπαθείς

ΙΣΑ: Οδηγίες Προφύλαξης Από Τον Καύσωνα Για Τους Καρδιοπαθείς

Οδηγίες Προφύλαξης Από Τον Καύσωνα Για Τους Καρδιοπαθείς

Περισσότερα
13 φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη: Βρείτε ξανά την ελπίδα! του Josh Axe