Ψωμί Ιεζεκιήλ, γιατί είναι το πιο υγιεινό ψωμί από όλα;

 Ψωμί Ιεζεκιήλ, γιατί είναι το πιο υγιεινό ψωμί από όλα;

Ψωμί Ιεζεκιήλ, γιατί είναι το πιο υγιεινό ψωμί από όλα;

Το ψωμί Ιεζεκιήλ είναι ένα θρεπτικό ψωμί από δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Δεν περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι ή ζάχαρη.

Γιατί το ψωμί Ezekiel είναι το πιο υγιεινό ψωμί που μπορείτε να φάτε
 
Το ψωμί Ιεζεκιήλ είναι περίπου τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όσο ένα ψωμί. Είναι ένα είδος ψωμιού που φτιάχνεται από μια ποικιλία δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν. Σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται από ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου, το ψωμί Ιεζεκιήλ είναι πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Είναι όμως τόσο καλό όσο ισχυρίζονται οι έμποροι; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι είναι το ψωμί Ιεζεκιήλ;

Το ψωμί Ιεζεκιήλ διαφέρει από τα περισσότερα ψωμιά για διάφορους λόγους. Ενώ τα περισσότερα είδη ψωμιού περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, το ψωμί Ιεζεκιήλ δεν περιέχει καμία. Παρασκευάζεται επίσης από βιολογικά, φυτρωμένα δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Η βλάστηση αλλάζει σημαντικά τη θρεπτική σύνθεση των κόκκων και των οσπρίων.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εμπορικά ψωμιά, τα οποία αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένο σιτάρι ή κονιοποιημένο σιτάρι ολικής αλέσεως, το ψωμί Ιεζεκιήλ περιέχει διάφορους τύπους δημητριακών και οσπρίων:

  • 4 είδη δημητριακών: σιτάρι, κεχρί, κριθάρι και ντίνκελ
  • 2 είδη οσπρίων: σόγια και φακές

Όλα τα δημητριακά και τα όσπρια καλλιεργούνται βιολογικά και αφήνονται να βλαστήσουν πριν υποστούν επεξεργασία, συνδυασμό και ψήσιμο για να παραχθεί το τελικό προϊόν. Το σιτάρι, το κριθάρι και το ντίνκελ  περιέχουν γλουτένη, επομένως το ψωμί Ιεζεκιήλ δεν συστήνεται για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Τι κάνει η βλάστηση στα θρεπτικά συστατικά; 

Παρόλο που τα δημητριακά όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι φαίνονται απλά εξωτερικά, περιέχουν εξαιρετικά πολύπλοκα μοριακά μηχανήματα. Υπάρχουν γονίδια, πρωτεΐνες και ένζυμα που μπορούν να μετατρέψουν έναν μικροσκοπικό σπόρο σε ολόκληρο φυτό.

Όταν ο κόκκος λάβει τα σωστά σήματα, ξεκινά μια πολύπλοκη βιοχημική διαδικασία. Ο σπόρος αρχίζει να φυτρώνει, διαπερνά το κέλυφος και στέλνει βλαστάρια στον αέρα και ρίζες στο έδαφος. Αν παίρνει αρκετό νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, τελικά μετατρέπεται σε φυτό.

Ένας σπόρος που έχει φυτρώσει είναι κάπου ανάμεσα στο να είναι σπόρος και να είναι ένα πλήρες φυτό. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Ο σπόρος δεν φυτρώνει εκτός εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Με τα σωστά σήματα — κυρίως ενυδάτωση (νερό) και τη σωστή θερμοκρασία — ο σπόρος θα αρχίσει να φυτρώνει.

Τα δημητριακά και τα όσπρια περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δεν θέλουν να τρώγονται. Τα δημητριακά και τα όσπρια δεν αποτελούν εξαίρεση. Για να μεταφέρουν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά, πρέπει να επιβιώσουν. Πολλά φυτά παράγουν χημικές ουσίες για να αποθαρρύνουν τα ζώα να τα τρώνε. Ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως αντιθρεπτικά - ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και να αναστέλλουν τα πεπτικά ένζυμα.

Ένα παράδειγμα είναι η σόγια. Επειδή περιέχουν αναστολείς ενζύμων, είναι τοξικά όταν είναι ωμά. Παρόλο που τα περισσότερα δημητριακά και όσπρια είναι βρώσιμα μετά το μαγείρεμα, το μαγείρεμα δεν εξαλείφει όλα τα αντιθρεπτικά συστατικά.

Αν και τα αντιθρεπτικά συστατικά δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία στους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν να συμβάλουν σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων σε άτομα που βασίζονται στα όσπρια ή τα δημητριακά ως διατροφική βάση. Ωστόσο, τα αντιθρεπτικά συστατικά δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά. Το φυτικό οξύ, για παράδειγμα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στις ευεργετικές επιδράσεις των δημητριακών και των σπόρων.

Είναι καλή επιλογή οι φυτρωμένοι κόκκοι;

Η βλάστηση — μούλιασμα των κόκκων σε νερό και αφήστε τους να βλαστήσουν — προκαλεί μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων στους κόκκους. Τα οφέλη της βλάστησης περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και τη μείωση του αριθμού των αντιθρεπτικών συστατικών. Ως αποτέλεσμα της βλάστησης, το ψωμί Ιεζεκιήλ μπορεί να περιέχει περισσότερα από ορισμένα ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Μελέτες δείχνουν ότι η βλάστηση των κόκκων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυσίνη.

Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που πολλά φυτά περιέχουν μόνο σε μικρές ποσότητες. Η αύξηση των επιπέδων του μέσω της βλάστησης ενισχύει τη θρεπτική αξία των σιτηρών και των σπόρων. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βλάστηση του σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις σε πρωτεΐνες, διαλυτές φυτικές ίνες, φυτικό οξύ και βιταμίνη C. Επειδή περιέχει φυτρωμένους σπόρους, το ψωμί Ιεζεκιήλ θα πρέπει να είναι πιο θρεπτικό από τα περισσότερα άλλα είδη ψωμιού.

Πώς η βλάστηση μειώνει τα αντιθρεπτικά συστατικά

Ενώ το φυτικό οξύ έχει κάποια αντιοξειδωτικά οφέλη, όταν υπάρχει σε υψηλότερες ποσότητες μπορεί να δεσμεύσει μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος και να εμποδίσει την απορρόφησή τους. Η βλάστηση μειώνει μέτρια την περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ. Αναστολείς ενζύμων υπάρχουν επίσης στους σπόρους. Προστατεύουν τους σπόρους από την αυθόρμητη βλάστηση, αλλά μπορεί επίσης να κάνουν πιο δυσπρόσιτα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους σπόρους. Η βλάστηση απενεργοποιεί ορισμένους αναστολείς ενζύμων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της βλάστησης είναι ότι μειώνει την ποσότητα της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, την ξυλόφυλλα, τη σίκαλη και το κριθάρι. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη και επομένως πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των αντιθρεπτικών συστατικών, το ψωμί Ιεζεκιήλ μπορεί να παρέχει καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα ή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το ψωμί που παρασκευάζεται από δημητριακά που δεν έχουν φυτρώσει.

Συμπέρασμα

Το ψωμί Ιεζεκιήλ διατίθεται σε πολλά σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας ακολουθώντας μία από τις πολλές συνταγές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το σιτάρι εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα συστατικό του ψωμιού Ιεζεκιήλ.

Αν και η βλάστηση μπορεί να μειώσει ελαφρώς τα επίπεδα γλουτένης, τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν το ψωμί Ιεζεκιήλ και άλλους τύπους φυτρωμένου ψωμιού που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Εάν δεν είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη και δεν ακολουθείτε δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες, τότε το ψωμί Ezekiel μπορεί να είναι μια πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή από το συμβατικό ψωμί. Είναι σίγουρα πιο θρεπτικό από τα περισσότερα άλλα ψωμιά στα ράφια των καταστημάτων, τα οποία συνήθως παρασκευάζονται από επεξεργασμένο σιτάρι και συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Μελέτες

 

 

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Το Ανθρακούχο Νερό Συμβάλλει Στη Χώνεψη;

Το Ανθρακούχο Νερό Συμβάλλει Στη Χώνεψη;

Το Ανθρακούχο Νερό Συμβάλλει Στη Χώνεψη;

Περισσότερα
Γκρέιπφρουτ : Κατά της χοληστερίνης

Γκρέιπφρουτ : Κατά της χοληστερίνης

Γκρέιπφρουτ : Οι ευεργετικές του ιδιότητες και τι να προσέξετε

Περισσότερα
Το Ιπποφαές Είναι Θαυματουργό!

Το Ιπποφαές Είναι Θαυματουργό!

Το Ιπποφαές Είναι Θαυματουργό

Περισσότερα