ΓΑΜΟΦΟΒΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

ΓΑΜΟΦΟΒΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

ΓΑΜΟΦΟΒΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Οι άνθρωποι που έχουν γαμοφοβία έχουν φόβο δέσμευσης. Αυτός ο φόβος είναι τόσο έντονος που συχνά θεωρούν αδύνατον να έχουν μακροχρόνιες σχέσεις. «Γάμος» είναι η ελληνική λέξη για το γάμο. «Φόβος» (φοβία) σημαίνει φόβος.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμα σχέδια όπως να επιλέξουν ένα κολέγιο, να κάνουν μια επιλογή καριέρας ή να επιλέξουν ένα μέρος για να ζήσουν. Αυτός ο φόβος της δέσμευσης διαφέρει από τη γαμοφοβία, η οποία αφορά συγκεκριμένα τις προσωπικές σχέσεις.

Τα άτομα με γαμοφοβία μπορεί:

  • Να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν μόνιμες στενές σχέσεις.
  • Να βιώνουν ακραίο άγχος όταν βρίσκονται σε μια σχέση και ανησυχούν συνεχώς για το τέλος της σχέσης.
  • Νιώθουν άγχος όταν βλέπουν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι.
  • Διώχνουν τους ανθρώπους μακριά ή τερματίζουν τις σχέσεις απότομα.

Τι είναι η φοβία;

Οι φοβίες είναι ένας πολύ κοινός τύπος αγχώδους διαταραχής. Σας προκαλούν ακραίες σκέψεις ή φόβους για πράγματα που δεν είναι πραγματικά επιβλαβή. Η γαμοφοβία είναι μια συγκεκριμένη φοβική διαταραχή, που σημαίνει ότι φοβάστε μια συγκεκριμένη κατάσταση: γάμο ή δέσμευση.

Πόσο συχνή είναι η γαμοφοβία;

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη φοβία, όπως η γαμοφοβία (φόβος δέσμευσης). Πολλοί άνθρωποι μπορεί να κρατούν αυτόν τον φόβο για τον εαυτό τους ή μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι τον έχουν. Περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες και 1 στους 5 έφηβους θα αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη διαταραχή φοβίας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ποιος κινδυνεύει από γαμοφοβία;

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) μπορεί να αποφύγουν τη δέσμευση λόγω έντονου φόβου ότι θα εγκαταλειφθούν ή θα απορριφθούν. Τείνουν επίσης να έχουν ζητήματα εμπιστοσύνης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για γαμοφοβία περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Το να μεγαλώνεις με γονέα ή αγαπημένο πρόσωπο που έχει φοβία ή αγχώδη διαταραχή μπορεί να σε οδηγήσει να αναπτύξεις τους ίδιους ή παρόμοιους φόβους.
  • Βιολογικό φύλο: Τα άτομα που ορίζονται ως γυναίκες κατά τη γέννηση (DFAB) τείνουν να αναπτύσσουν συγκεκριμένες φοβικές διαταραχές πιο συχνά από εκείνα που ορίζονται ως αρσενικά κατά τη γέννηση (DMAB).
  • Γενετική: Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ορισμένα άτομα έχουν μια γονιδιακή αλλαγή (γονιδιακή μετάλλαξη) που αυξάνει τον κίνδυνο για άγχος ή φοβικές διαταραχές.

Ποιες άλλες φοβίες συνδέονται με τη φοβία δέσμευσης;

Πολλοί άνθρωποι έχουν περισσότερες από μία φοβίες. Συνήθως, οι φοβίες έχουν κάποια κοινή σχέση. Για παράδειγμα, κάποιος με φόβο δέσμευσης μπορεί επίσης να έχει:

  • Φιλοφοβία (φόβος αγάπης).
  • Πιστανθροφοβία (φόβος να εμπιστευτείς τους άλλους ή να πληγωθείς από κάποιον που αγαπάς).
  • Γενοφοβία (φόβος για σεξ ή σεξουαλική οικειότητα).
  • Ο φόβος της εγκατάλειψης.

Γιατί φοβάμαι τη δέσμευση;

Πολλοί άνθρωποι εντοπίζουν τον φόβο τους για τη δέσμευση ή τον φόβο του γάμου σε προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες. Η γαμοφοβία μπορεί να είναι μια προστατευτική απάντηση. Δεν μπορείτε να βιώσετε στενοχώρια αν δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σχέση.

Οι πιθανές αιτίες γαμοφοβίας περιλαμβάνουν:

  • Γονικές διαφωνίες: Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες του αμφιλεγόμενου διαζυγίου ή της σχέσης των γονιών τους μπορεί να μεγαλώσουν φοβισμένα να αναλάβουν μια δέσμευση που οδηγεί στις ίδιες συγκρούσεις.
  • Προηγούμενες στενοχώριες: Οι ενήλικες που βιώνουν στενοχώρια από χωρισμό, διαζύγιο ή απιστία μπορεί να αποφύγουν να εμπλακούν ξανά με κάποιον. Με τον καιρό, η επιλογή τους μπορεί να γίνει φόβος.
  • Φόβος μη απώλειας: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν μήπως δεσμευτούν στο λάθος άτομο και δεν είναι διαθέσιμοι όταν έρθει ο κατάλληλος σύντροφος.
  • Πολιτιστικές ή θρησκευτικές πιέσεις: Ορισμένοι πολιτισμοί κανονίζουν γάμους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αγάπη και άλλα συναισθήματα. Μπορεί να φοβάστε να αφοσιωθείτε πλήρως στη σχέση επειδή δεν είχατε λόγο στην επιλογή του συντρόφου σας. Κάποιος που είναι LGBTQ+ μπορεί να φοβάται τον γάμο εάν η θρησκεία ή η κουλτούρα του αντιτίθεται στην ένωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαμοφοβίας;

Εάν έχετε γαμοφοβία, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτά τα σωματικά συμπτώματα όταν σκέφτεστε να δεσμευτείτε με ένα άλλο άτομο:

  • Κρυάδα.
  • Ζάλη και ζαλάδα.
  • Υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία).
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς.
  • Ναυτία.
  • Δύσπνοια (δύσπνοια).
  • Τρέμουλο ή τρέμουλο.
  • Στομαχικές διαταραχές ή δυσπεψία (δυσπεψία).

Πώς γίνεται η διάγνωση της γαμοφοβίας;

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν μια αξιολόγηση για τη διάγνωση της γαμοφοβίας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ για τη διάγνωση της γαμοφοβίας. Ο ειδικός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό ψυχικής υγείας και εάν έχετε άλλες φοβίες. 

Πώς ξεπερνάς τον φόβο της δέσμευσης;

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), ένας τύπος ψυχοθεραπείας (θεραπεία ομιλίας), βοηθά πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φοβία της δέσμευσης. Η CBT φτάνει στην υποκείμενη αιτία των σκέψεων που σας κάνουν να φοβάστε τη δέσμευση. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας σας βοηθά να αλλάξετε αυτές τις αρνητικές αντιλήψεις σε θετικές αντιλήψεις για τη δέσμευση και το γάμο. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να επικοινωνείτε καλύτερα με τους αγαπημένους σας σχετικά με αυτήν τη φοβία. Μπορεί επίσης να λάβετε συστηματική θεραπεία απευαισθητοποίησης. Αυτός ο τύπος θεραπείας έκθεσης βοηθά τους περισσότερους ανθρώπους να ξεπεράσουν συγκεκριμένες φοβικές διαταραχές.

Η θεραπεία έκθεσης

Σας διδάσκει πώς να χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και διαλογισμός για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σταδιακά σας εκθέτει στην ιδέα της δέσμευσης. Σας δίνει πραγματικές εργασίες για να σας βοηθήσει να γίνετε πιο άνετοι όταν δεσμεύεστε σε μια μακροχρόνια σχέση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γαμοφοβίας;

Η συνεχής απώθηση ανθρώπων που αγαπάτε ή η φυγή από τις σχέσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας.
  • Στυτική δυσλειτουργία.
  • Διαταραχή άγχους και πανικού.
  • Διαταραχή χρήσης ουσιών.

Μελέτες

 


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Πώς Θα Προστατευτώ Από Τον Κορονοϊό;

Πώς Θα Προστατευτώ Από Τον Κορονοϊό;

Τρόποι προστασίας από τον Κορονοϊό

Περισσότερα
O χαρακτήρας και όχι η προσωπικότητα σας δίνει μια υγιή ζωή

O χαρακτήρας και όχι η προσωπικότητα σας δίνει μια υγιή ζωή

Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει πώς δύο είδη χαρακτήρων χτίζουν ένα πιο υγιές σώμα.

Περισσότερα
Φτιάξτε Μόνοι Σας Πατατοκεφτέδες!

Φτιάξτε Μόνοι Σας Πατατοκεφτέδες!

Φτιάξτε Μόνοι Σας Πατατοκεφτέδες!, vegan συνταγές

Περισσότερα