ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ; ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΤΑΦΟΒΙΑ

ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ; ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΤΑΦΟΒΙΑ

ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ; ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΤΑΦΟΒΙΑ

Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες λαχταρούν να βρουν αγάπη και να αγαπηθούν σε αντάλλαγμα. Η ανυπταφοβία είναι ένας παράλογος και πολύ έντονος φόβος να μην είσαι σε μια ρομαντική σχέση. Ο φόβος του να είσαι ελεύθερος μπορεί να είναι συντριπτικός και να κάνει ένα άτομο να βιώσει πλήρεις κρίσεις άγχους που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής του.

Η ανυπταφοβία δεν είναι ο φόβος του να είσαι μόνος. Αντίθετα, είναι ένας παθολογικός φόβος να μην έχεις ποτέ κάποιον να μοιραστείς τη ζωή. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν αυτή τη διαταραχή. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και σοβαρή κατάθλιψη.

Οι περισσότεροι πολιτισμοί αναμένουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα έχουν βρει σύντροφο ζωής μέχρι να φτάσουν τα τριάντα τους. Υπάρχουν πολλοί άνδρες και γυναίκες που προτιμούν να διατηρούν τον έλεγχο της ζωής τους και να ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους. Άλλοι, ωστόσο, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της οικογένειάς τους εάν δεν έχουν βρει σύντροφο και εργάζονται σε μια αφοσιωμένη μακροχρόνια σχέση. Το άγχος και ο φόβος που νιώθουν μπορεί να αρχίσουν να ελέγχουν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα μερικές φορές να χάσουν ένα άτομο που μπορεί να είναι ερωτευμένο μαζί τους, αλλά δεν είναι αρκετά έτοιμο να δεσμευτεί. Αυτή η εμμονή να είναι σε μια δεσμευμένη σχέση μπορεί να είναι παράλογη και συντριπτική, απειλώντας την προσωπική τους ακεραιότητα και ψυχική υγεία.

Τι είναι η ανυπταφοβία;

Η ανυπταφοβία δεν είναι ένας απλός φόβος. Είναι ένας παράλογος, ανεξέλεγκτος φόβος που συνορεύει με την εμμονική συμπεριφορά. Η σκέψη του να είσαι single είναι συντριπτική και απαράδεκτη. Το να χαρακτηρίζονται ως άτυχοι ή εργένηδες θα τους στείλει σε μια κρίση άγχους που μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξουν. Ένας anuptaphobe θα μπει σε μια σχέση με μοναδικό σκοπό να είναι σε μια σχέση. Πολλοί θα δεσμευτούν σε μια σχέση ακόμα κι αν δεν αγαπούν ή δεν έχουν παθιασμένα συναισθήματα για το άλλο άτομο. Ενώ μπορεί να τα νοιάζονται, μπορεί να μην έλκονται από αυτά σωματικά ή ως άτομο.

Η ανυπταφοβία μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να αναζητήσει σχέσεις με λάθος άτομα. Μόλις μπουν σε μια σχέση, θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν σε αυτή τη σχέση, ακόμα κι αν είναι ανθυγιεινή. Οι γυναίκες θα παραμείνουν συχνά σε ανθυγιεινές σχέσεις επειδή έχουν διδαχθεί ότι το να εγκαταλείψουν ένα οικογενειακό σπίτι, όσο κακό κι αν είναι, είναι λάθος. Μαθαίνουν να πιστεύουν ότι είναι αυτοί που φταίνε και ότι οι άνθρωποι θα τους σκέφτονται άσχημα αν δεν είναι με έναν αφοσιωμένο σύντροφο μετά από μια ορισμένη ηλικία. Οι άντρες οδηγούνται επίσης στο να πιστεύουν ότι μπορεί να τους λείπουν με κάποιο τρόπο εάν δεν είναι σε μια αφοσιωμένη σχέση αφού φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία.

Τι προκαλεί την ανυπταφοβία;

Η ανυπταφοβία δεν έχει γνωστή αιτία. Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο εάν το άτομο έχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Αυτό περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους φοβιών και διαταραχών άγχους ή πανικού. Εάν η γενετική παίζει εξέχοντα ρόλο, μπορεί να χρειαστούν μόνο μία ή δύο τραυματικές εμπειρίες για να πυροδοτήσουν την εμμονική ανάγκη να είναι με έναν σύντροφο σε μια ρομαντική σχέση. Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ποιες θεραπείες θα είναι πιο αποτελεσματικές. Το σχέδιο θεραπείας κάθε ατόμου θα είναι διαφορετικό και θα καθορίζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Το περιβάλλον ενός ατόμου είναι επίσης κρίσιμο όταν πρόκειται για την ανάπτυξη ορισμένων φοβιών. Οι παράλογοι φόβοι συχνά δεν έχουν πραγματική βάση εκτός από την έλλειψη αυτοεκτίμησης ενός ατόμου και τα γενικά συναισθήματα ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες εκείνων που αγαπούν και σέβονται. Ο φόβος να απογοητεύσουν αυτούς που τους ενδιαφέρουν ή να μην πληρούν τα υψηλά πρότυπα που τους έχουν τεθεί είναι επίσης πιθανότητες που επηρεάζουν και ενισχύουν αυτή την εμμονή.

Μια κακή εικόνα του εαυτού που είναι συχνά το αποτέλεσμα έντονου εκφοβισμού ή συνεχούς πειράγματος μπορεί επίσης να κάνει αυτόν τον τύπο ψυχικής διαταραχής να πάρει τον έλεγχο και να οδηγήσει το άτομο τυφλά σε μια πορεία προς την καταστροφή. Μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται σαν να είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι να τους αγαπήσουν ή να τους φροντίσουν. Αυτό μπορεί να τους κάνει να συμβιβαστούν με μια αφοσιωμένη σχέση με οποιονδήποτε τους δείχνει έστω και την παραμικρή στοργή. Αυτές οι ανθυγιεινές σχέσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια απλώς και μόνο επειδή ο anuptaphobe δεν θα δεχτεί να είναι μόνος ή να είναι ελεύθερος. Πρέπει να είναι σε μια σχέση για να έχουν την ασφάλεια και την άνεση που χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι και ικανοί να ευδοκιμήσουν σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Συμπτώματα ανυπταφοβίας;

Η ανυπταφοβία έχει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά συμπτώματα. Το έντονο άγχος που νιώθουν ως αποτέλεσμα της μη δεσμευμένης σχέσης μπορεί να τους αποτρέψει από το να βρίσκονται γύρω από άλλα ζευγάρια ή να βρίσκονται κοντά σε φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους που εμπλέκονται σε αφοσιωμένες σχέσεις. Το άγχος που νιώθουν στη σκέψη ότι είναι ελεύθεροι μπορεί να είναι τόσο συντριπτικό που μπορεί να διαταράξει όλες τις πτυχές της ζωής τους, κάνοντάς τους να αποφεύγουν και άλλα συναισθήματα και συναισθήματα.

Τα σωματικά συμπτώματα της ανυπταφοβίας μπορεί να είναι έντονα και να εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση. Και μόνο η σκέψη ότι δεν είναι σε μια σχέση μπορεί να τους κάνει να βιώσουν:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Υπεραερισμός
  • Εξάψεις
  • Κρύα ρίγη
  • Ιδρώνοντας
  • Πονοκέφαλοι
  • Ναυτία
  • Τρόμος
  • Ζάλη
  • Αδυναμία αναπνοής
  • Αδυναμία εστίασης
  • Μούδιασμα
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
  • Κουδούνισμα στα αυτιά

Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει ένα από αυτά τα συμπτώματα ή πολλά τη φορά. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα κυμαίνεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ανάλογα με το τι άλλο συμβαίνει στη ζωή του ατόμου εκτός των ανησυχιών της σχέσης του. Όπως τα σωματικά συμπτώματα, τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι συντριπτικά και δύσκολο να ελεγχθούν. Μια κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ακόλουθα συναισθήματα:

  • Ντροπή
  • Φόβος θανάτου ή θανάτου
  • Αισθήματα τρόμου
  • Ενοχή
  • Φόβος ότι θα είναι εκτός ελέγχου
  • Αυτοκατηγορία
  • Αποσύρθηκε και απομονώθηκε
  • Αισθήματα απελπισίας
  • Φόβος μήπως τραυματιστείτε ή τραυματιστείτε
  • Αλλαγές διάθεσης
  • Θυμός
  • Ελλειψη συγκέντρωσης
  • Ευερέθιστο

Ο έλεγχος αυτών των συναισθημάτων όταν βρίσκεστε σε μια ανθυγιεινή σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος. Το να μην έχεις κάποιον να μοιραστείς τη ζωή σου μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η κατάθλιψη και το ακραίο άγχος μπορούν να δημιουργήσουν μια καταστροφική σπείρα που μπορεί να έχει βαθιά, βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Αντιμετώπιση της ανυπταφοβίας

Η ανυπταφοβία δεν έχει καθορισμένες θεραπευτικές επιλογές που να χρησιμοποιούνται ειδικά για τα συμπτώματά της, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά. Τα φάρμακα για το άγχος θα ηρεμήσουν το άτομο, ώστε άλλες μέθοδοι θεραπείας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει στον έλεγχο των φυσιολογικών πτυχών των συμπτωμάτων, θα χρειαστούν άλλες μορφές θεραπείας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ατόμου και τα γενικά συναισθήματα ευεξίας και αυτοεκτίμησης.

Η θεραπεία ομιλίας θα επιτρέψει στον θεραπευτή και στον ασθενή να αντιμετωπίσουν τα ελαττώματα στη σκέψη τους και θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης που είναι αποτελεσματικές και θα τους επιτρέψουν να είναι πιο προσεκτικοί στις σχέσεις τους και επίσης όταν είναι ελεύθεροι ή χωρίς σύντροφο. Μιλώντας για τους φόβους τους μπορεί να τους βοηθήσει να τους αντιμετωπίσουν πληρέστερα και να αρχίσουν να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Το ημερολόγιο μπορεί επίσης να προσθέσει διορατικότητα και θα επιτρέψει στον ασθενή να επανεξετάσει τις σκέψεις του και να ενισχύσει τα θετικά μοτίβα σκέψης.

Η θεραπεία έκθεσης είναι επίσης ευεργετική. Εκθέτοντας τον ασθενή στους φόβους και τα συναισθήματα που φοβάται περισσότερο, ένας θεραπευτής μπορεί να τον βοηθήσει να σπάσει καταστροφικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφορές που τον κρατούν παγιδευμένο μέσα στο μυαλό του. Η έκθεση αρχίζει αργά, επιτρέποντας στον ασθενή να εξοικειωθεί σταδιακά και να εξοικειωθεί με αυτό που φοβάται περισσότερο. Με τον καιρό, μπορούν να συνειδητοποιήσουν περισσότερο την αξία τους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται να είναι σε μια σχέση για να είναι ολοκληρωμένοι και πολύτιμοι για τον κόσμο γύρω τους.

Η άσκηση, η γιόγκα, ειδικότερα, μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην αντιμετώπιση της ανυπταφοβίας. Η γιόγκα χρησιμοποιεί την αναπνοή και τη συνειδητή συγκέντρωση για να ξεπεράσει το στρες και το άγχος. Η πρακτική της γιόγκα σε καθημερινή βάση μπορεί να διευκολύνει το μυαλό και να επιτρέψει στον ασθενή να ξεπεράσει ψυχικά εμπόδια που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα ζωής του ασθενούς. Πιο παραδοσιακές μορφές άσκησης βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, παρέχοντας φρέσκο οξυγόνο και απομακρύνοντας τα απόβλητα που μπορούν να βλάψουν τη συγκέντρωση και την επίγνωση. Απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες που μπορούν να ενισχύσουν τα συναισθήματα γενικής ευεξίας ενός ατόμου.

Η ανυπταφοβία μπορεί να είναι συντριπτική και να οδηγήσει ένα άτομο σε ανθυγιεινές σχέσεις με οποιονδήποτε φαίνεται να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον. Αυτός ο τύπος σχέσης μπορεί να είναι επιζήμιος και επικίνδυνος για τη συνολική ψυχική υγεία του ατόμου. Η κατανόηση των συμπτωμάτων της ανυπταφοβίας και η εύρεση του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισής τους είναι ουσιαστικής σημασίας εάν ένα άτομο πρόκειται να ξεπεράσει τη διαταραχή και να επιστρέψει στον δρόμο, ζώντας μια υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Μελέτες

  • DePaulo, B. M., & Morris, W. L. (2005). Singles in society and in science. Psychological Inquiry, 16(2-3), 57-83.
  • Marks, N. F., & Lambert, J. D. (1998). Marital status continuity and change among young and midlife adults: Longitudinal effects on psychological well-being. Journal of Family Issues, 19(6), 652-686.
  • Sarkisian, N., & Gerstel, N. (2016). Does singlehood isolate or integrate? Examining the link between marital status and ties to kin, friends, and neighbors. Journal of Social and Personal Relationships, 33(3), 361-384.
  • Spielmann, S. S., MacDonald, G., Maxwell, J. A., Joel, S., Peragine, D., Muise, A., & Impett, E. A. (2013). Settling for less out of fear of being single. Journal of Personality and Social Psychology, 105(6), 1049-1073.
  • Bados, A. (2009). Fobias específicas. Departament de personalitat, Avaluacio y Tractament Psicologics: Universidad de Barcelona.
  • Capafons Bonet, Juan I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 13(3),447-452.[fecha de Consulta 30 de Junio de 2021]. ISSN: 0214-9915. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713310.
  • Leary, Mark. (2015). Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues in Clinical Neuroscience. 17. 435-441. 10.31887/DCNS.2015.17.4/mleary.
  • “Settling for less out of fear of being single”: Correction to Spielmann et al. (2013). J Pers Soc Psychol. 2018 Nov;115(5):804. doi: 10.1037/pspp0000227. PMID: 30321050.

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ; ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ; ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η υπερβολική σκέψη μπορεί να ρίξει μεγάλη σκιά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σας υγεία.

Περισσότερα
Πρόβλημα Με Το Στομάχι; 3 Τροφές Που Θα Βοηθήσουν

Πρόβλημα Με Το Στομάχι; 3 Τροφές Που Θα Βοηθήσουν

Πρόβλημα Με Το Στομάχι; 3 Τροφές Που Θα Βοηθήσουν, υγεία και γνώση

Περισσότερα
Το σελήνιο βοηθά στην αντιμετώπιση του Χασιμότο

Το σελήνιο βοηθά στην αντιμετώπιση του Χασιμότο

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου βοηθά ασθενείς με Χασιμότο.

Περισσότερα