ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η αϋπνία δεν έχει όριο ηλικίας. Ο ύπνος μπορεί να είναι ένας μεγάλος αγώνας όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Σήμερα, σχεδόν τα μισά από τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι προέφηβοι λαμβάνουν μελατονίνη για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν και ορισμένοι γονείς δίνουν τακτικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας το συμπλήρωμα.

Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, καθώς η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Colorado Boulder επισημαίνει ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρέπει να ρυθμίσει πλήρως τα συμπληρώματα διατροφής και ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ειδών. Αυτή η εργασία ευαισθητοποιεί τους γονείς και τους κλινικούς ιατρούς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστημονική κοινότητα.

Διευκρινίζει ότι δεν υποστηρίζουν ότι η μελατονίνη είναι εγγενώς κακή για τα παιδιά. Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να δηλώσουμε με σιγουριά ότι η μακροχρόνια χρήση είναι ασφαλής για τα παιδιά. Η επίφυση παράγει φυσικά μελατονίνη, η οποία λέει στο σώμα πότε είναι ώρα για ύπνο και ελέγχει τον κιρκάδιο ρυθμό, τον 24ωρο φυσιολογικό κύκλο. Η ορμόνη αυτή θεωρείται φάρμακο που σε πολλές χώρες λαμβάνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Ωστόσο, η μελατονίνη που έχει παραχθεί χημικά ή προέρχεται από ζώα πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής χωρίς συνταγή γιατρού στις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη σε καραμέλες φιλικές προς τα παιδιά.

Αύξηση χρήσης μελατονίνης στα παιδιά

Υπάρχει μια σημαντική αύξηση στους γονείς χορηγούν τακτικά μελατονίνη στα παιδιά τους. Μόνο το 1,3% των Αμερικανών γονέων είπε ότι τα παιδιά τους χρησιμοποίησαν μελατονίνη το 2017 και το 2018. Ο Hartstein και οι συνεργάτες του έκαναν δημοσκόπηση σε περισσότερους από χίλιους γονείς για να προσδιορίσουν την τρέχουσα επικράτηση της χρήσης το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από τα παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα, το 18,5% είχε πάρει μελατονίνη τις τελευταίες 30 ημέρες. Για τους προεφήβους ηλικίας 10 έως 13 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 19,4%. Περίπου το 6% των παιδιών προσχολικής ηλικίας από ένα έως τέσσερα είχαν πάρει μελατονίνη τον προηγούμενο μήνα.

Η διάμεση διάρκεια χρήσης μελατονίνης στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ήταν ένα έτος. Είχε χρησιμοποιηθεί για μέσες μετρήσεις 18 και 21 μηνών, αντίστοιχα, από μαθητές δημοτικού και προεφηβικούς. Η δόση αυξήθηκε με την ηλικία, με τους προεφήβους να λαμβάνουν έως και 10 mg και τα νήπια να λαμβάνουν από 0,25 έως 2 mg. Σε μια έρευνα του Απριλίου, οι επιστήμονες εξέτασαν 25 προϊόντα μελατονίνης και ανακάλυψαν ότι 22 είχαν συγκεντρώσεις μελατονίνης διαφορετικές από την ετικέτα.

Το ένα είχε μια ετικέτα που ανέφερε το άθροισμα περισσότερες από τρεις φορές. Ο ένας δεν είχε απολύτως κανένα. Επιπλέον, έχει ανακαλυφθεί ότι πολλά δισκία μελατονίνης περιλαμβάνουν άλλα ενοχλητικά συστατικά, όπως η σεροτονίνη. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι μεταξύ 2012 και 2021, σημειώθηκε αύξηση 530% στα παράπονα του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων για πρόσληψη μελατονίνης, κυρίως από παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Πάνω από το 94% ήταν ακούσια και το 85% δεν εμφάνισε συμπτώματα.

Η μελατονίνη, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα Julie Boergers του Πανεπιστημίου Brown, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσωρινή θεραπεία όταν χορηγείται υπό την επίβλεψη γιατρού, ειδικά για νέους με αυτισμό ή σοβαρές διαταραχές ύπνου. Αλλά δεν είναι σχεδόν ποτέ θεραπεία πρώτης γραμμής. Ακόμα κι αν είναι συνήθως καλά αποδεκτό, θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί όταν χορηγούμε οποιαδήποτε μορφή φαρμάκου ή συμπληρώματος σε ένα αναπτυσσόμενο σώμα.

Η έγκαιρη έκθεση των παιδιών στη μελατονίνη μπορεί επίσης να έχει την ακούσια συνέπεια να υποδηλώνει ότι η λήψη ενός χαπιού είναι η λύση εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο. Εάν τόσα πολλά παιδιά λαμβάνουν μελατονίνη, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά υποκείμενα προβλήματα ύπνου εκεί έξω που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αντιμετώπιση του συμπτώματος δεν αντιμετωπίζει απαραίτητα την αιτία.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από μελατονίνη

Τα περισσότερα παιδιά που έλαβαν μελατονίνη (82,8%) δεν είχαν συμπτώματα - αλλά στα παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα μετά από κατάποση μελατονίνης, εμπλέκονταν το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό ή το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα 27.795 παιδιά που παρουσίασαν συμπτώματα νοσηλεύτηκαν σε υγειονομική περίθαλψη. Οι περισσότεροι πήραν εξιτήριο αμέσως μετά, αλλά κάποιοι χρειάστηκαν περαιτέρω νοσηλεία (14,7%) και άλλοι χρειάστηκαν εντατική θεραπεία (1%).

Συνολικά, 4.555 παιδιά παρουσίασαν πιο σοβαρά αποτελέσματα από την κατάποση μελατονίνης - δύο από τα οποία πέθαναν και πέντε από τα οποία τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα για να βοηθήσουν την αναπνοή τους. Σε αυτές τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μελατονίνη μπορεί να «επιβραδύνει την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων, καθώς και να προκαλέσει μεταβολικές ανωμαλίες», είπε ο Δρ Ganjian, ο οποίος δεν συνδέθηκε με τη μελέτη. «Αν δείτε ποτέ το παιδί σας να κάνει επανειλημμένα εμετό, να έχει δυσκολία στην αναπνοή ή να μπερδεύει τα λόγια του, πρέπει να πάτε στο ER σε εκείνο το σημείο».

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Έχετε Φλεβίτιδα; Δείτε Πώς Αντιμετωπίζεται!
50 Ερωτήσεις Για Το Σεξ
Ειδικές θεραπείες για μαλλιά κάτω από τον ήλιο

Ειδικές θεραπείες για μαλλιά κάτω από τον ήλιο

Ειδικές θεραπείες για μαλλιά κάτω από τον ήλιο

Περισσότερα