Εμμηνόρυση : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Εμμηνόρυση : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Εμμηνόρυση : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

ΓΕΝΙΚΑ

Η έμμηνος ρύση αποτελεί φυσιολογική διαδικασία του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας. Όταν μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο, εκλύεται η ορμόνη οιστρογόνη με συνέπεια της ανάπτυξη της εσωτερική επένδυσης της μήτρας και την πρόκληση πλημμύρας αίματος. Στην περίπτωση που το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, παράγεται προγεστερόνη με συνέπεια την αποβολή αυτής της επένδυσης από τη μήτρα. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται η έμμηνος ρύση, που χαρακτηρίζεται από μια μικρή ποσότητα αίματος και υπολειμμάτων ιστών, η οποία επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 28 ημέρες, μέχρι να διακοπεί από μια εγκυμοσύνη ή να τερματιστεί με τον ερχομό της εμμηνόπαυσης.

 

Η διάρκεια και η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα δε σχετίζονται με κάποια πάθηση, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποτελούν ενδείξεις ενδομητρίωσης ή άλλης πάθησης. Τα πιο σημαντικά προβλήματα της περιόδου είναι η αμηνόρροια, δηλαδή η απουσία έμμηνου ρύσεως, η δυσμηνόρροια, δηλαδή η επώδυνη έμμηνος ρύση και η μηνορραγία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

•  Αμηνόρροια: απουσία περιόδου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη, σε έντονη άσκηση ή ανορεξία ψυχογενούς φύσεως.

 

•  Δυσμηνόρροια: έντονος πόνος σε συνδυασμό με πήγματα, που μπορεί να είναι φυσιολογικός, αλλά  ενδέχεται να οφείλεται και σε ενδομητρίωση, ή άλλες παθήσεις, όπως πολύποδες και ινομυώματα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχει την αιτία του σε χρησιμοποίηση κάποιας ενδομήτριας συσκευής αντισύλληψης.

 

•  Μηνορραγία: μεγάλη ποσότητα αίματος κατά την περίοδο, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, έντονο άγχος, πυελική λοίμωξη ή χρησιμοποίηση ενδομήτριας συσκευής αντισύλληψης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

 

•  Η ροή του αίματος είναι τόσο μεγάλη σε βαθμό που να γεμίζει ένα ταμπόν ή μια σερβιέτα την ώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να προκληθεί αναιμία.

 

•  Διαπιστώσετε καθυστέρηση της περιόδου σας και έχετε την υποψία ότι είστε έγκυος. Σε περίπτωση που η περίοδος έρθει και έχει έντονα συμπτώματα, μπορεί να έχει προηγηθεί αποβολή.

 

•  Πονάτε πολύ στην περιοχή της κοιλιάς, λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να πάσχετε από ενδομητρίωση.

 

•  Βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση και παρουσιάσετε ξανά περίοδο.

 

Παρακάτω αναλύονται αναλυτικά οι ανωμαλίες της περιόδου, δηλαδή η αμηνόρροια, η δυσμηνόρροια και η μηνορραγία. Ειδικότερα:

 

ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

 

ΓΕΝΙΚΑ

 

Όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο, δε μπορεί να συλλάβει, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων στον οργανισμό, ή σε έλλειψη προγεστερόνης, παθήσεις που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης ή καρκίνου του ενδομητρίου.

 

ΑΙΤΙΕΣ

 

Όταν η περίοδος αποτελεί μόνιμο φαινόμενο, πρόκειται για πρωτοπαθή αμηνόρροια, ενώ όταν η διακοπή της είναι προσωρινή, πρόκειται για δευτεροπαθή αμηνόρροια. Ο πρώτος τύπος έχει διάφορα αίτια, το πιθανότερο από τα οποία φαίνεται να είναι η καθυστέρηση της εφηβείας. Σε περίπτωση που η καθυστέρηση αυτή χαρακτηρίζει κάποιο κορίτσι πολύ αδύνατο ή κάποιο κορίτσι που αθλείται υπερβολικά, η αμηνόρροια μπορεί να αποτελεί ένδειξη ψυχογενούς ανορεξίας. Ωστόσο, υπάρχουν και σπανιότερες περιπτώσεις, όπου η αμηνόρροια οφείλεται σε έλλειψη ωοθηκών ή μήτρας με λογική συνέπεια την έλλειψη περιόδου, ή σε κακώσεις, τραυματισμούς και όγκους.

Όσον αφορά στην δευτεροπαθή αμηνόρροια, μπορεί κι αυτή να οφείλεται σε κάποια κάκωση ή ανατομική ανωμαλία, σε κύστεις ωοθηκών, σε έντονο στρες και σε πολύ χαμηλό σωματικό βάρος κατά την εφηβεία. Τέλος, η αμηνόρροια ενδέχεται να υποδηλώνει την έναρξη μιας εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

Όταν η αμηνόρροια είναι πρωτοπαθής, το μόνο που χρειάζεται είναι αναμονή. Σε περίπτωση που κάποιο κορίτσι αθλείται έντονα ή έχει χαμηλό σωματικό βάρος, το πιθανότερο  είναι ο γιατρός να συστήσει μείωση της άσκησης και αύξηση βάρους. Εάν η αμηνόρροια είναι αποτέλεσμα ψυχογενούς ανορεξίας, θα χρειαστεί οπωσδήποτε θεραπεία, ενώ εάν οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή, μπορεί να χρειαστεί η λήψη ορμονών με σκοπό την συμπλήρωση αυτών που λείπουν. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρότερη, δεν αποκλείεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκων ή για διόρθωση ανατομικής ανωμαλίας.

Εάν πάσχετε από δευτεροπαθή αμηνόρροια και έχετε έντονο στρες, αυτό που χρειάζεται είναι η ελάττωσή του. Εάν πάλι η αμηνόρροια οφείλεται σε χαμηλό βάρος, ο γιατρός θα σας συστήσει να το αυξήσετε και να το διατηρήσετε. Κατάλληλη θεραπεία θα χρειαστείτε σε περίπτωση που η αιτία της αμηνόρροιας είναι η ενδομητρίωση ή οι κύστεις ωοθηκών. Εάν τέλος η αμηνόρροια σχετίζεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να σας συστήσει λήψη οιστρογόνων και ασβεστίου για πρόληψη της οστεοπόρωσης.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν τη φυτοθεραπεία και τη σωστή διατροφή. Πιο συγκεκριμένα:

•  Φυτοθεραπεία: συνίσταται στη χρησιμοποίηση βάμματος λυγαριάς, καυλόφυλλου και αρτεμισίας.

•  Διατροφή: προτιμήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως ψάρι, πουλερικά και άπαχο κρέας και σε βιταμίνες Β, όπως φύτρο σταριού και μαγιά μπίρας.

 

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

 

ΓΕΝΙΚΑ

 

Η δυσμηνόρροια ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, ωστόσο τις περισσότερες φορές πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις που η δυσμηνόρροια μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.

 

ΑΙΤΙΕΣ

 

Το πιθανότερο είναι η δυσμηνόρροια να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Ο πιο πιθανός παράγοντας εμφάνισης δυσμηνόρροιας είναι η παραγωγή πολλών προσταγλανδινών, οι οποίες προκαλούν συσπάσεις της μήτρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση έντονου πόνου. Κατά την έμμηνο ρύση, οι συσπάσεις αυτές διασφαλίζουν την αποβολή ολόκληρης της ποσότητας του αίματος και των ιστών. Ωστόσο, περίσσεια προσταγλανδινών, μπορεί να προξενήσει επαναλαμβανόμενες συσπάσεις, δηλαδή κράμπες, οι οποίες ενδέχεται να είναι πηγή ταλαιπωρίας για πολλές γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους. Βέβαια, οι πόνοι αυτοί γίνονται ηπιότεροι με το πέρασμα του χρόνου και μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού. Τέλος, η δυσμηνόρροια μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, λοίμωξη, ή όγκους της μήτρας.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

Η συμβατική ιατρική στηρίζει τη θεραπεία σε χορήγηση ασπιρίνης ή παρακεταμόλης, αναλγητικών φαρμάκων όπως ιβουπροφένης και ναπροξένης, καθώς επίσης αντισυλληπτικών χαπιών και προγεστερόνης.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας αποσκοπούν στη χαλάρωση των μυών που συσπώνται και στη μείωση της έντασης. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ο βελονισμός και η χρήση διαφόρων βοτάνων. Στις εναλλακτικές μεθόδους περιλαμβάνονται επίσης η αρωματοθεραπεία, η φυτοθεραπεία, η χειροπρακτική, η γιόγκα και η σωστή διατροφή. Ειδικότερα:

 

•  Αρωματοθεραπεία: δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με έλαιο χαμομηλιού στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην πλάτη και στα πόδια.

 

•  Φυτοθεραπεία: πιείτε ρόφημα από βιμπούρνο, ντονγκ κουάι, πύρεθρο ή βαλεριάνα. Μπορείτε, επίσης να εφαρμόσετε στις επώδυνες περιοχές καστορέλαιο ή έλαιο νυχτολούλουδου, το οποίο όμως πρέπει να αποφεύγετε σε περίπτωση που σκοπεύετε να μείνετε έγκυος. Τέλος, για αντιμετώπιση του άγχους μπορείτε να χρησιμοποιήστε βιμπούρνο, σκουτελάρια ή ακταία.

 

•  Χειροπρακτική: επισκεφθείτε έναν ειδικό χειροπράκτη, προκειμένου να σας δείξει τις τεχνικές εκείνες που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τις κράμπες της έμμηνου ρύσεως.

 

•  Γιόγκα: μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα της περιόδου.

 

•  Διατροφή: μοιράστε τα γεύματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφύγετε τη ζάχαρη, το αλάτι και την καφεΐνη και λάβετε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.

 

ΜΗΝΟΡΡΑΓΙΑ

 

ΓΕΝΙΚΑ

 

Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ροή αίματος και εξίσου μεγάλα πήγματα, η οποία έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 8 ημερών και γεμίζει ένα ταμπόν ή μια σερβιέτα ανά ώρα.

 

ΑΙΤΙΕΣ

 

Η μηνορραγία μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, πυελική λοίμωξη, χρησιμοποίηση ενδομήτριας συσκευής αντισύλληψης και ινομυώματα. Μπορεί, επίσης να σχετίζεται με απουσία ωορρηξίας, χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης ή περίσσεια προσταγλανδινών. Τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, οφειλόμενη  στην ανεπάρκεια σιδήρου.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

Η συμβατική ιατρική συνιστά λήψη σιδήρου και φολικού οξέος για την πρόληψη ενδεχόμενης αναιμίας, χρήση αναλγητικών, όπως ιβουπροφένης και ναπροξένης και μείωση της σωματικής άσκησης. Επίσης, μπορεί ο γιατρός να σας χορηγήσει δαναζόλη, μια ανδρική ορμόνη που σταματά προσωρινά τον κύκλο και που ενδέχεται να προκαλέσει εξάψεις ακμή και αύξηση βάρους και τριχοφυΐας.   Προκειμένου να εξισορροπηθούν οι ορμόνες σας, μπορείτε ακόμη να λάβετε ορισμένες ορμόνες όπως προγεστερόνη ή αντισυλληπτικά χάπια. Τέλος, ένας άλλος τρόπος προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη μηνορραγία είναι να προβείτε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία έγκειται σε διαστολή του τραχήλου και απόξεση της μήτρας.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

•  Αρωματοθεραπεία: δοκιμάστε εντριβή στην κοιλιά με έλαιο από γεράνι, άρκευθο και κυπαρίσσι.

 

•  Σημεία πίεσης και βελονισμός: συνίστανται στη χρησιμοποίηση τεχνικών σε σημεία που αντιστοιχούν στον σπλήνα.

 

•  Φυτοθεραπεία: δοκιμάστε τσάι από χιλιόφυλλο ή βάμμα από σενέκιο, καψέλλα και γεράνι.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

•  Προσέξτε το βάρος σας και φροντίστε να το διατηρείτε φυσιολογικό

 

•  Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C και Ε.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι

 

•  Λάβετε ασβέστιο και μαγνήσιο προκειμένου να μειώσετε τη ροή του αίματος και τις κράμπες της περιόδου

 

•  Κάντε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε

 

•  Πάρτε ιβουπροφένη ή ναπροξένη για να μειώσετε τη δράση των προσταγλανδινών

 

•  Κάντε κομπρέσα με καστορέλαιο στην περιοχή της κοιλιάς, έτσι ώστε να μειώσετε τη ροή του αίματος.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ; ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΤΑΦΟΒΙΑ

ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ; ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΤΑΦΟΒΙΑ

Ένας παθολογικός φόβος να μην έχεις ποτέ κάποιον να μοιραστείς τη ζωή

Περισσότερα
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Μουσακάς με κιμά μανιταριών και λαχανικά.

Περισσότερα
Βαλεριάνα, Προσοχή Στις Παρενέργειες!

Βαλεριάνα, Προσοχή Στις Παρενέργειες!

Βαλεριάνα, Προσοχή Στις Παρενέργειες

Περισσότερα