Διατροφικές Διαταραχές: Πόσο συχνές είναι; Τελικά υπάρχει θεραπεία

Διατροφικές Διαταραχές: Πόσο συχνές είναι; Τελικά υπάρχει θεραπεία

Διατροφικές Διαταραχές: Πόσο συχνές είναι; Τελικά υπάρχει θεραπεία

Όταν ακούμε τις λέξεις διατροφικές διαταραχές, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε την ανορεξία ή τη βουλιμία, τις ακραίες δίαιτες και αυτούς τους τίτλους που ουρλιάζουν με φωτογραφίες λιποβαρών κοριτσιών που μπορεί κανείς να συναντήσει κάποια στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εν τω μεταξύ, μια συστηματική ανασκόπηση που περιλαμβάνει 94 μελέτες (χρονική περίοδος 2000-2018) που εξετάζει τον επιπολασμό των διατροφικών διαταραχών παγκοσμίως διαπίστωσε ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος των διατροφικών διαταραχών στη διάρκεια της ζωής είναι 8,4% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες. Ο επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών είναι 4,6% στην Αμερική, 2,2% στην Ευρώπη και 3,5% στην Ασία.

Ενώ πολλές νευροψυχολογικές διαταραχές συνδέονται σωστά με διατροφικά προβλήματα, άλλες υπερβαίνουν την πρόσληψη τροφής και μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Ας το κάνουμε ένα βήμα τη φορά και ας εξοικειωθούμε με τις διατροφικές διαταραχές (ΣΔ όπως συνήθως αναφέρονται στη βιβλιογραφία).

Επιπολασμός 

Τα ΣΔ αυξάνονται όλο και περισσότερο, καθιστώντας το ένα πιεστικό θέμα στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Η διαστρεβλωμένη διατροφή προτείνεται να επηρεάζει περίπου το 8% του πληθυσμού τουλάχιστον κάποια στιγμή στη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι εάν έχετε 300 φίλους στο Facebook, περίπου 24 από αυτούς θα επηρεαστούν". Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό , που θα αντιπροσώπευε μια διατομεακή επικράτηση, που σημαίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή τον επιπολασμό μιας συγκεκριμένης ΕΔ.

Παρόλο που είναι πιο συνηθισμένο για τις γυναίκες να διαγιγνώσκονται ΣΔ, επηρεάζονται και οι άνδρες. Το στίγμα του φύλου στις ΕΔ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές καθώς δημιουργεί ένα περιοριστικό περιβάλλον για την αναζήτηση βοήθειας.

Διάγνωση

Η αντίληψη ότι οι ΣΔ κάνουν «δίαιτα» υπολείπεται της πραγματικότητας, δεδομένου ότι η περιορισμένη πρόσληψη τροφής εκδηλώνεται συνήθως μόνο στη νευρική ανορεξία. Η ποικιλία των ΕΔ κατηγοριοποιείται ευρέως σε:

  • Νευρική ανορεξία (AN).
  • Νευρική βουλιμία (BN).
  • Διαταραχή Υπερφαγίας (BED).
  • Διαταραχή μηρυκασμού.
  • Διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής.
  • Νυχτερινή διατροφική διαταραχή (και όχι μόνο).

Ο εκπληκτικός αριθμός εργαλείων αυτοαξιολόγησης που μοιάζουν με ερωτηματολόγια ή λίστα ελέγχου στο διαδίκτυο είναι σοβαρά ανησυχητικός και αντί να βοηθούν την κατάσταση, τις περισσότερες φορές την επιδεινώνει - ενθαρρύνει το στίγμα, ανθυγιεινές συμπεριφορές σίτισης, λανθασμένες διαγνώσεις και, εναλλακτικά, τρομάζει τους αξιολογητές.

Εάν σκέφτεστε ότι η συμπεριφορά σας στη διατροφή μπορεί να είναι ανθυγιεινή, επικοινωνήστε με έναν ειδικό. Μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο και τρομακτικό να κάνετε αυτό το βήμα, και αν ναι, δοκιμάστε να μιλήσετε με ένα κοντινό άτομο ή επικοινωνήστε πρώτα μέσω μιας έγκυρης γραμμής βοήθειας ψυχολογικής υγείας (αυτές οι επαφές συνήθως βρίσκονται σε κυβερνητικούς ιστότοπους υγείας).

Αιτίες

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες των διαφορετικών ΕΔ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι δεν είναι οι ΕΔ. Δεν είναι δίαιτες, «κακές συνήθειες», καθαρά περιβαλλοντικές ή συμπεριφορικές, ούτε οι αδύνατοι άνθρωποι ή οι άνθρωποι που τρώνε λίγο/πολύ ή ακόμα και για φαγητό. Οι ΣΔ είναι σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας που εκδηλώνονται μέσω παραμορφωμένων διατροφικών συμπεριφορών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολύ μικρή ή καθόλου σχέση με το φαγητό (π.χ. PICA, μια διατροφική διαταραχή που εκδηλώνεται μέσω της κατάποσης μη βρώσιμων ουσιών ή αντικειμένων).

Η σύγχρονη βιβλιογραφία έδωσε πρόσφατα μια ισχυρή απόδειξη ότι οι ΣΔ ξεκινούν «στον εγκέφαλο». Έχει αποδειχθεί ότι τα ΣΔ συνδέονται με αλλοιωμένη νευροβιολογία εντός του εγκεφάλου και παρουσιάζουν διαφορετικό πρότυπο λειτουργικών συνδέσεων μεταξύ των περιοχών. Ομολογουμένως, τα τρία πιο κοινά ΣΔ, δηλαδή το AN, το BN και το BED παρουσιάζουν μια ανθυγιεινή σχέση μεταξύ ενός ατόμου και του φαγητού, ωστόσο, η υποκείμενη αιτία ανάπτυξης ενός ΣΔ είναι πολύ πιο περίπλοκη. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ενιαία αναγνωρισμένη βάση για τις ΕΔ, αλλά έχει προταθεί ότι διαφορετικοί ΕΔ μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Αυτό αναφέρεται ως η διαγνωστική άποψη των διατροφικών διαταραχών.

Θεραπεία

Η διαγνωστική άποψη αναγνωρίζει ότι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί και διαδικασίες που διατηρούν τις παραμορφωμένες διατροφικές συμπεριφορές είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιοι σε διαφορετικές ΣΔ, επομένως, προτείνεται ότι εάν είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά σε μία από τις ΣΔ, θα πρέπει να είναι παρόμοια αποτελεσματική σε άλλες ED, επίσης. Αυτή η άποψη των ΣΔ ήταν γόνιμη όσον αφορά τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Η Ενισχυμένη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) έχει προταθεί ως μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση έχειαναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, με αρχικό στόχο τη θεραπεία της ΒΝ, ωστόσο, με την υιοθέτηση της διαγνωστικής άποψης των ΣΔ, εφαρμόζεται σήμερα ευρέως για τη θεραπεία όλων των ΣΔ. Η CBT-E έχει αναπτυχθεί κυρίως για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών, ωστόσο επί του παρόντος, ορισμένες προσαρμογές εφαρμόζονται σε εφήβους ασθενείς. Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των νευροψυχολογικών διαταραχών, οι ΣΔ δεν αποτελούν εξαίρεση, όπου η θεραπεία είναι μακροχρόνια και περιλαμβάνει θεραπεία και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η αποτελεσματικότητα της CBT-E έχει αναφερθεί ότι είναι τόσο υψηλή όσο 60%, ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελετών και των πληθυσμών.

Επιπλέον, οι διαφορές στη διάγνωση, τον επιπολασμό και την έκβαση της θεραπείας εξηγούνται τουλάχιστον εν μέρει από το γεγονός ότι οι ΣΔ συνοδεύονται συνήθως από άλλες νευροψυχολογικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη, οι διαταραχές χρήσης ουσιών και το άγχος. Όπως συμβαίνει με κάθε νευροψυχολογική διαταραχή, η υποστήριξη από τον κλινικό ιατρό, την οικογένεια ή τους φίλους είναι απαραίτητη. Σε άτομα που πάσχουν από ΣΔ, έχει αποδειχθεί ότι η υποστήριξη της οικογένειας ή των φίλων αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας για μακροχρόνια ύφεση, ενθαρρύνοντας έτσι όσους υποφέρουν να ανοιχτούν στους ανθρώπους γύρω τους.

Πηγές

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Έχει παρενέργειες η στέβια; Τι λένε οι επιστήμονες;

Έχει παρενέργειες η στέβια; Τι λένε οι επιστήμονες;

Η χρήση της στέβιας ως υποκατάστατου ζάχαρης μπορεί να μειώσει τις θερμίδες αλλά μπορεί επίσης δυσμενείς επιπτώσεις

Περισσότερα
Ασηπτική συσκευασία για προβιοτικό γιαούρτι μακράς διαρκείας

Ασηπτική συσκευασία για προβιοτικό γιαούρτι μακράς διαρκείας

Η πρώτη παγκόσμια κυκλοφορία ενός προβιοτικού γιαουρτιού μακράς διάρκειας 

Περισσότερα
Το vegan εγχείρημα της Holy Llama

Το vegan εγχείρημα της Holy Llama

Μετά τον χώρο της λιανικής, στον οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετά, επεκτείνεται και στο catering

Περισσότερα