Γιατί το άγχος κάνει τους ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά

Γιατί το άγχος κάνει τους ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά

Γιατί το άγχος κάνει τους ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά

Υπάρχει πολλή αλήθεια πίσω από τη φράση «τρώγοντας» στρες. Το άγχος, οι ορμόνες που απελευθερώνει και οι επιπτώσεις των «τροφών άνεσης» με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη ωθούν τους ανθρώπους στην υπερκατανάλωση τροφής. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την αύξηση βάρους με το άγχος και σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών βαθμολογούν το επίπεδο άγχους τους ως 8 ή περισσότερο σε μια κλίμακα 10 βαθμών.

Βραχυπρόθεσμα, το άγχος μπορεί να κλείσει την όρεξη. Το νευρικό σύστημα στέλνει μηνύματα στα επινεφρίδια στην κορυφή των νεφρών για να αντλήσει την ορμόνη επινεφρίνη (γνωστή και ως αδρεναλίνη). Η επινεφρίνη βοηθά στην ενεργοποίηση της απόκρισης μάχης ή φυγής του σώματος, μια ανανεωμένη φυσιολογική κατάσταση που αναστέλλει προσωρινά το φαγητό.

Αλλά αν το άγχος επιμένει, είναι διαφορετική ιστορία. Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη και η κορτιζόλη αυξάνει την όρεξη και μπορεί επίσης να αυξήσει το κίνητρο γενικά, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου για φαγητό. Μόλις τελειώσει ένα αγχωτικό επεισόδιο, τα επίπεδα κορτιζόλης θα πρέπει να πέφτουν, αλλά αν το στρες δεν υποχωρήσει — ή αν η απόκριση του ατόμου στο στρες κολλήσει στη θέση «on» — η κορτιζόλη μπορεί να παραμείνει αυξημένη.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις. Λάβετε απλές συμβουλές για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και να παραμείνετε υγιείς -- από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
 

"Τρώγοντας" στρες, ορμόνες και πείνα

Το άγχος φαίνεται επίσης να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις. Πολυάριθμες μελέτες - χορηγούμενες, πολλές από αυτές σε ζώα - έχουν δείξει ότι η σωματική ή συναισθηματική δυσφορία αυξάνει την πρόσληψη τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή και τα δύο. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, μπορεί να ευθύνονται. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η γκρελίνη, μια «ορμόνη της πείνας», μπορεί να έχει κάποιο ρόλο.

Μόλις καταποθούν, τα τρόφιμα γεμάτα με λίπος και ζάχαρη φαίνεται να έχουν μια ανατροφοδότηση που μειώνει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με το στρες. Αυτές οι τροφές είναι πραγματικά τροφές «άνεσης», καθώς φαίνεται να εξουδετερώνουν το στρες — και αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιθυμία των ανθρώπων για αυτά τα τρόφιμα που προκαλείται από το άγχος.

Φυσικά, η υπερκατανάλωση τροφής δεν είναι η μόνη συμπεριφορά που σχετίζεται με το άγχος που μπορεί να προσθέσει κιλά. Τα άτομα με στρες χάνουν επίσης τον ύπνο τους, ασκούνται λιγότερο και πίνουν περισσότερο αλκοόλ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στο υπερβολικό βάρος.

Γιατί οι άνθρωποι τρώνε με στρες;

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν μια διαφορά φύλου στη συμπεριφορά αντιμετώπισης του στρες, με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να στραφούν στο φαγητό και οι άνδρες στο αλκοόλ ή το κάπνισμα. Και μια φινλανδική μελέτη που περιελάμβανε πάνω από 5.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι η παχυσαρκία συσχετίστηκε με την κατανάλωση τροφής που σχετίζεται με το άγχος στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι το άγχος από την εργασία και άλλα είδη προβλημάτων συσχετίζεται με την αύξηση βάρους, αλλά μόνο σε όσους ήταν υπέρβαροι στην αρχή της περιόδου μελέτης. Μια θεωρία είναι ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και η αύξηση βάρους που σχετίζεται με το στρες είναι πιο πιθανό να συμβεί παρουσία υψηλής ινσουλίνης.

Η ποσότητα κορτιζόλης που παράγουν οι άνθρωποι ως απάντηση στο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει την εξίσωση άγχους-αύξησης βάρους. Το 2007, Βρετανοί ερευνητές σχεδίασαν μια ευφυή μελέτη που έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανταποκρίνονταν στο στρες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σε πειραματικό περιβάλλον είχαν περισσότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσουν ως απάντηση στις καθημερινές ταλαιπωρίες στην κανονική τους ζωή σε σχέση με όσους ανταποκρίνονταν σε χαμηλή κορτιζόλη.

Πώς να ανακουφίσετε το άγχος χωρίς να τρώτε υπερβολικά

Όταν το άγχος επηρεάζει την όρεξη και τη μέση κάποιου, το άτομο μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση βάρους, απαλλάσσοντας το ψυγείο και τα ντουλάπια από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με ζάχαρη. Το να έχετε αυτά τα "φαγητά άνεσης" εύχρηστα είναι απλώς πρόκληση για προβλήματα.

Ακολουθούν μερικές άλλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του άγχους:

  • Διαλογισμός. Αμέτρητες μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, αν και μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσέχουν περισσότερο τις επιλογές τροφής. Με την εξάσκηση, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να δώσει καλύτερη προσοχή στην παρόρμηση να αρπάξει μια τροφή με λίπος και ζάχαρη και να αναστείλει την παρόρμηση.
  • Ασκηση. Ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, η συνολική άσκηση μπορεί να αμβλύνει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Ορισμένες δραστηριότητες, όπως η γιόγκα και το τάι τσι, έχουν στοιχεία τόσο άσκησης όσο και διαλογισμού.
  • Κοινωνική υποστήριξη. Οι φίλοι, η οικογένεια και άλλες πηγές κοινωνικής υποστήριξης φαίνεται να έχουν ρυθμιστική επίδραση στο άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που εργάζονται σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία εάν έχουν επαρκή κοινωνική υποστήριξη. Αλλά ακόμη και άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε καταστάσεις όπου τα διακυβεύματα δεν είναι τόσο υψηλά χρειάζονται βοήθεια από καιρό σε καιρόχρόνο από φίλους και οικογένεια.

πηγή: https://www.health.harvard.edu/


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Οι Βρετανοί δίδυμοι που βοηθούν στην έρευνα και το "vegan" πείραμα

Οι Βρετανοί δίδυμοι που βοηθούν στην έρευνα και το "vegan" πείραμα

Δεν υπάρχει τέλεια διατροφή για όλους. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ποικίλη.

Περισσότερα
Τελομερή: Το «Ιερό Δισκοπότηρο» Της Υγείας

Τελομερή: Το «Ιερό Δισκοπότηρο» Της Υγείας

Πώς θα «υποστηρίξουμε» τα τελομερή μας να συνεχίσουν «την εργασία τους» ;

Περισσότερα
Παιδί Με Ελλειμματική Προσοχή; «Φάρμακο» Οι Έπαινοι Και Τα Χάδια