Μηδική, «πατέρας όλων των τροφών»

Μηδική, «πατέρας όλων των τροφών»

Μηδική, «πατέρας όλων των τροφών»

Η μηδική (Medicago sativa) ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών αλλά θεωρείται και βότανο. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε στη Νότια και Κεντρική Ασία, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί από καιρό για το εντυπωσιακό θρεπτικό του περιεχόμενο και τις φαρμακευτικές του χρήσεις.

Επειδή η μηδική είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, οι σπόροι ή τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα. Μπορείτε να τα φάτε και με τη μορφή φύτρων μηδικής.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της μηδικής;

Θρεπτικά συστατικά σε 1 φλιτζάνι φύτρα αλφάλφα

  • Θερμίδες 7,6
  • Πρωτεΐνη 1,3 γρ
  • Λίπος 0,2 γρ
  • Υδατάνθρακες 0,7 γρ
  • Φυτικές ίνες 0,6 γρ
  • Ζάχαρη 0,1 γρ

Η μηδική είναι χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών:

  • Χαλκός
  • Φολικό οξύ
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνη Β1
  • Βιταμίνη Β2
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Κ
  • Βιοδραστικές ενώσεις, όπως αλκαλοειδή, κουμαρίνες, φλαβονοειδή και φυτοοιστρογόνα

7 οφέλη για την υγεία της μηδικής

1. Βοηθά στην πήξη του αίματος

Μία μόνο μερίδα μηδικής παρέχει περίπου το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ και ο σίδηρος προάγουν την παραγωγή αιμοσφαιρίων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της αναιμίας, της ρινορραγίας και της αιμορραγίας των ούλων.

2. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και κυτταρική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, νόσου Αλτσχάιμερ και καρκίνου. Επειδή η μηδική είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών.

3. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η μηδική είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο.

4. Μειώνει τη χοληστερίνη

Η μηδική περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες που βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στα έντερα μειώνοντας τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή την κακή χοληστερόλη και αυξάνοντας τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή την καλή χοληστερόλη.

5. Δρα ως φυσικό διουρητικό

Η μηδική προάγει τη ροή των ούρων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων από το σώμα. Αν και δεν είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για τη θεραπεία μιας ενεργού ουρολοίμωξης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης λοίμωξης από την αρχή.

6. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η μηδική είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα -κουμεστρόλη, γενιστεΐνη και βιοκανίνη- που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως η κολπική ξηρότητα, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εξάψεις και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, καθώς και η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

7. Προάγει την αναπνευστική υγεία

Η μηδική έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για αναπνευστικές παθήσεις λόγω των αντιφλεγμονωδών και ενισχυτικών της ιδιοτήτων του ανοσοποιητικού. Μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας, της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, καθώς και άλλων ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της μηδικής;

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σαπωνίνες και καναβανίνη, τα ακατέργαστα φύτρα μηδικής μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν είστε:

Έγκυος ή θηλασμός: Οι τεκμηριωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της μηδικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν πιθανή διέγερση της μήτρας. Επιπλέον, τα ακατέργαστα φύτρα μηδικής και τα συμπληρώματα ενέχουν τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης από E. coli, σαλμονέλα και λιστέρια.
Πάσχετε από αυτοάνοση νόσο: Η μηδική μπορεί να προκαλέσει υπερδραστήριο του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Λήψη αντιπηκτικών (αραιωτικά αίματος): Η μηδική περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη.
Εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο: Η μηδική μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας στο ηλιακό φως. Όταν λαμβάνεται μαζί με φάρμακα που σας κάνουν φωτοευαίσθητο, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα, εξανθήματα ή φουσκάλες.
Ανοσοκατεσταλμένος: Εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι λόγω χημειοθεραπείας, μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή μεταμόσχευσης οργάνου, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση ωμής μηδικής.

Πώς να φυτρώσετε μηδική στο σπίτι

Τα φρέσκα λάχανα μηδικής είναι μια νόστιμη προσθήκη σε σάντουιτς και σαλάτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα για σούπες ή τάκος. Για να φυτρώσετε μηδική στο σπίτι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας σπόρους σε ένα μπολ ή ένα βάζο με νερό.
  • Αφήστε το να καθίσει για 8-12 ώρες.
  • Στραγγίζουμε τους σπόρους και τους ξεπλένουμε.
  • Αφαιρέστε όσο περισσότερο νερό μπορείτε και αφήστε τα να καθίσουν σε θερμοκρασία δωματίου σε μια ηλιόλουστη περιοχή για τουλάχιστον 3 ημέρες.
  • Τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε κάθε 8-12 ώρες.
  • Μετά από 3 ημέρες, μετακινήστε τους σπόρους σε σημείο με έμμεσο ηλιακό φως και συνεχίστε να τους ξεπλένετε περιοδικά.
  • Θα πρέπει να είναι έτοιμα για φαγητό μετά από 5-6 ημέρες.
  • Λάβετε προφυλάξεις για να εξασφαλίσετε ασφαλείς συνθήκες καλλιέργειας, προκειμένου να αποτρέψετε τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.

Συμπέρασμα

Η μηδική και είναι είδος τριφυλλιού, με καταγωγή από την Ασία. Για τους Άραβες, θεωρείται «πατέρας όλω των τροφών» και από εκεί πήρε και το όνομα του. 

Η μηδική συγκαταλέγεται στις υπερτροφές και είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα βότανα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Οι σπόροι του έχουν τεράστια διατροφική και αντιγηραντική αξία, αφού είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, ενώ περιέχει χλωροφύλλη, πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα, β-καροτένιο, βιταμίνη Β και βιταμίνες C, Ε και K.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για πάνω από 1.500 χρόνια. Οι Κινέζοι γιατροί χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του για τη θεραπεία διαταραχών του πεπτικού συστήματος και των νεφρών. Πιστεύεται ότι είναι επίσης ευεργετικό για την αντιμετώπιση φλεγμονών και λοιμώξεων και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και κατακράτηση υγρών. Κατεβάζει την κακή χοληστερόλη και τα λίπη, χωρίς, όμως, να επηρεάζει την καλή χοληστερόλη. Είναι μια πλούσια πηγή πολυάριθμων βιταμινών και μετάλλων, αλλά μειώνει και τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.

Πηγές:

Διαβάστε επίσης...

Δυσκοιλιότητα στις γάτες: Δεν είναι ποτέ φυσιολογική

Δυσκοιλιότητα στις γάτες: Δεν είναι ποτέ φυσιολογική

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία για καμία γάτα

Περισσότερα
Τι προκαλεί η καφεΐνη στο σώμα; Οδηγίες για να ανακτήσετε την ενέργειας σας

Τι προκαλεί η καφεΐνη στο σώμα; Οδηγίες για να ανακτήσετε την ενέργειας σας

Η καφεΐνη δεν δημιουργεί ενέργεια στο σώμα σας. Αντίθετα, κρύβει την κούρασή σας.

Περισσότερα
Τι να προσέξετε για να μην πάρετε παραπανίσια κιλά κατά την περίοδο της νηστείας